Return to portrait mode to see the content
To main page
Juuli 30, 2022·4 min reading

Kuidas juhtida hübriidmeeskondi?

Pandeemia põhjustatud kiired muutused elu- ja töötingimustes on osutunud mõnevõrra püsivamaks, kui me kõik ootasime. Isegi epidemioloogilise olukorra järkjärguline paranemine, mida toetab lootus massilise vaktsineerimise mõjule, jätab palju küsimusi tõhusa kaugmeeskonnatöö korraldamise kohta. Need probleemid on eriti teravad suurettevõtete jaoks. Ning esiplaanile kerkivad hübriidhalduse ja kaugmeeskonnatöö tegelikkus – uus juhtimispraktika, mis võimaldab kombineerida võrgu- ja võrguühenduseta meeskonnatöö formaate.

Kuidas hallata hübriidmeeskondi

Mis on hübriidmeeskond?

Viimase kahe aasta jooksul on paljud ettevõtted läinud üle hõivatud režiimile, mis ühendab töö kontoris ja kaugjuhtimisega virtuaalse koosoleku formaadiga. Kui kõik on õigesti korraldatud, ei kannata segamudelile üleminekul ettevõtte efektiivsus.

Töötajate töörežiim sõltub erinevate ametikohtade pakutavast funktsionaalsusest. Hübriidtöömudel pakub järgmisi võimalikke töövorminguid:

  1. Töö kontoris või objektidel üle riigi (nt administratiivmeeskond, kontoritöö, tehnikainsenerid jne) – nende töögraafik ei ole muutunud.
  2. Osaliselt kaugtöö (näiteks kolm päeva - kaks päeva). Nende töötajate tööülesanded võimaldavad neil valida, kus neil on mugavam töötada.
  3. Kaugtöö sobib töötajatele, kes suudavad kõiki protsesse kaugjuhtimisega korraldada ilma efektiivsust kaotamata (näiteks värbajad, digi- ja turundajad jne).

Hübriidtöö juhtimise parimad tavad

Kontoritöö on aga endiselt vajalik. Meeskondadel on parem teha koostööd ning arendada kultuuri ja kuuluvustunnet (mis tõstab motivatsiooni); et inimesed oleksid produktiivsemad töökeskkonna, kolleegide hõlpsa ligipääsetavuse ja koduste segajate puudumisega.

Ilmselt tasakaalustab "kontoriplanktoni" maailma 2-3 päeva nädalas töö kontoris ja ülejäänud aeg kodus. Vaatame tõhusa hübriidkoostöö parimaid tavasid.

Andke töötajatele hübriidtöös sõnaõigus

Meeskonna heaolu ja vaimne tervis on HR suunamisel asjakohane uutes elu- ja töötingimustes. Lõppude lõpuks, kui töötajad tunnevad end mugavalt, enesekindlalt tuleviku suhtes ja tunnevad end hästi, on nad motiveeritud ja produktiivsed. Seetõttu peaksite andma oma töötajatele võimaluse rääkida.

Looge meeskonna kultuur

Samas on oluline, et kõik arendaksid empaatiat, emotsionaalset taset ja ettevõttekultuuri. Uusi töötajaid tuleb tutvustada võrguväliselt, sõltumata nende edaspidise töö vormingust. Kohtume kontoris üks-kaks korda nädalas. Büroos peaks muutuma kohtumispaigaks ja võrguühenduseta läbirääkimisteks klientide ja töövõtjatega.

Kinnitamise ajakavad

Pilveplatvormid pakuvad meeskondadele ühtset keskkonda koostöö tegemiseks, teabe jagamiseks ja koostöö tegemiseks kõikjal. Töökoormuse, platvormide ja infrastruktuuri pilve teisaldamisega hakkate töötajaid konkreetsetest töökohtadest eraldama – ja kui teil pole kohapealset teenindus- ja toetaristut, võib teie ettevõte teoreetiliselt toimida täiesti virtuaalselt.

Pilveplatvormide kasutuselevõtu tulemusel saate meeskonnana ajakavasid jagada ja produktiivselt koos töötada.

Sea reeglid paika

Teades, mida potentsiaalsetelt töötajatelt vajate, ja selge arusaamine sellest, mida praegustelt töötajatelt oodata, saate aimu, mida iga inimene peaks lauale tooma. Pannes paika töökohale esitatavad nõuded, omades sügavat arusaama projekti spetsiifikast, koordineerides õiget suhtlust ja tehes tihedat koostööd töötajatega, teevad nad kõik koos, et luua meeskonnas energiat.

Olge suhtlemisel strateegiline

Hübriidse töövormingu sisesuhtlusel on väiksem tööriistakomplekt kui võrguühenduseta. Koosolekud tuleks pidada samas kohas, sest keegi töötab kontoris, keegi kodus – ja juurdepääs teabele peaks olema mõlema kategooria töötajate jaoks võrdne. Seetõttu jääb veebipõhine eelistatud formaat suuremahuliste "kohtumiste" jaoks, kus osaleb kogu meeskond.

Kuidas saab asünkroonne suhtlus parandada hübriidmeeskonna jõudlust?

Sisekommunikatsiooni arsenalis tuleks veebipõhised videovestlused või salvestatud videosõnumid "parandada". Asünkroonne suhtlus läbi tasuta suhtlusäpi iMind on virtuaalsete koosolekute ajal suureks eeliseks, kuna hübriidmeeskond ei pruugi pidevalt sülearvutis olla.

Need on aga ressursivormingud, mis nõuavad lisaks kvaliteetsele tehnilisele teostusele ka kaameraga töötamise oskust ja organisatsiooni juhi ajakulu. Ja kui varem olid sellised tööriistad pigem meeldivad, siis hübriidvormingus on neist saanud uus norm.

Hübriidtöö nõuab ka kõigi äriprotsesside ümbermõtestamist ja organisatsioonikultuuri muutusi. Kaugrežiimile lülitumine on selgelt seotud lisaaja- ja rahakuluga. Kuid lõppude lõpuks võib selline töövorm anda ettevõttele palju majanduslikke eeliseid.

If you liked the article, please share it on social media:
Other articles:
Show all articles