Return to portrait mode to see the content
To main page
Juuli 29, 2022·5 min reading

Kaugtöö väljakutsed ja nende ületamine

Kui kolite töötajad kaugtööle, näib, et mõistate kõiki kaugtöö probleeme, mis võivad tekkida ja millest kõik kirjutavad: venitamine, hajameelsus, raskused suhtlemisel ja prioriteetide seadmisel jne.

Igaühel on oma nägemus töökorraldusest ja virtuaalsest meeskonna loomisest. Kui ettevõte on väike, saab juht igaühega eraldi rääkida, tõhusa tegevuskava kokku leppida ja julgustada. Aga kui ettevõttes töötab 50, 100, 150 või enam inimest, on seda lõpuks keerulisem teha. Räägime peamistest meeskondades töötamise väljakutsetest, millega kaugtöötajad kokku puutuvad ja kuidas neid ületada.

Kaugtöö probleemid

Mida tähendab kaugmeeskonnatöö kaasaegses äris?

Kaugtööst on saanud meie jaoks uus normaalsus. Peaaegu iga ettevõte pakub nüüd oma töötajatele paindlikku, täiesti kaugtöövormingut virtuaalsete koosolekutega või delegeerib osa funktsioonidest sisseostetavatele spetsialistidele. Sellel formaadil on vaieldamatud eelised: saate kutsuda andekaid spetsialiste kõikjal, kus nad on, ja pakkuda karantiini töötajatele mugavaid tingimusi. Siiski tuleb mõelda ka kaugtöö ja kaugmeeskonnatöö väljakutsetele, mis võivad tekkida.

Millised on kaugmeeskonna omadused?

Kaugkontori organisatsioon on juba kujundanud uusi äritavasid ja selle tulemusena muudab endiselt üldist juhtimisstiili. Näiteks iMindi tasuta virtuaalsel koosolekul ja videokonverentsidel näidati töötajaid erinevate nurkade alt: ühed tutvustasid kolleegidele lapsi, teised lemmikloomi. Personalispetsialistid, ettevõtte üksikute osakondade juhid ja tippjuhtkond julgustavad sellist suhtlemist, et ka edaspidi säilitada meeskonnavaimu ja luua sõbralik õhkkond eemalt.

Kaugtöö positiivsete külgede hulka peaks kuuluma ka igapäevase ülesannete nimekirja süsteemne kasutamine. Paljud ettevõtted on võtnud kasutusele ego, et aidata töötajatel nädala jooksul oma töövoogu korraldada. Sellele aitavad palju kaasa sobivad programmid ja rakendused.

Töötajad ise märgivad sageli, et kaugtööd tehes õnnestub neil keskenduda mitte ainult põhi-, vaid ka kõrvalülesannetele. Nüüd segavad kolleegid vähem tähelepanu kui siis, kui nad on kõik ühes kontoris.

Mõned ettevõtted kasutavad kaugtööd, et koolitada töötajaid iganädalasi ülesandeid hindama ja mõistma, kui palju nad on kogu ärisse panustanud.

Miks võivad veebimeeskonnas tekkida väljakutsed?

Kaugtööga kaasnevad paljud ohud ja väljakutsed, mida tavapärase tööviisi puhul ei esine, kuna puudub ühine tööruum:

Meeskonnast eemalolek piirab võimalust töövoogu täielikult kontrollida, suurendab tähtaegadest kinnijäämise tõenäosust ja muudab ettevõttekultuuri säilitamise keeruliseks, kuna töötajatega ei ole piisavalt suhelda.

Soodsa töökeskkonna ja kõrge tootlikkuse säilitamiseks on ettevõtete jaoks hädavajalik kohaneda virtuaalkontori võimalustega.

Teie meeskond on väsinud: mida see tähendab?

Sümptomeid on üsna vähe, mistõttu võib neid kergesti segi ajada tavalise väsimusega. WHO defineerib läbipõlemist järgmiselt: „Sündroom, mis on põhjustatud kroonilisest tööstressist, millega inimene ei suuda toime tulla. Seda iseloomustavad vähese energia ja kurnatuse tunne, psühholoogiline tööst eemaldumine, negatiivsus töö suhtes ja tööalase efektiivsuse vähenemine.

Kuidas sellest üle saada:

  • Kaootiline – lihtsusta

Selles olekus tuleb täita üks põhiülesanne. Seadke töö prioriteediks, hoidke distsipliini ja andke töötajatele tagasisidet pärast iga ülesannet. Ärge laske end segada ebavajalikest asjadest.

  • Ükskõiksus – tähelepanu

Kui märkate, et teie meeskond venitab, tuletage endale ja kolleegidele meelde oma eesmärki ja selle tähtsust.

  • Kurnatus – jälgi oma puhkust

Selles etapis on oluline jälgida füüsilise ja emotsionaalse kurnatuse märke. Kõik peavad puhkama ja stressist taastuma.

Miks seisavad virtuaalsed töötajad silmitsi kultuuriliste väljakutsetega?

Igal ettevõttel, mis armastab ja hoolib oma töötajatest, peab olema tugev ettevõtte kultuur, mis on uskumuste ja väärtuste kogum, aga ka käitumisnormid.

Kuidas luua kauget kultuuri ja sidet?

Oluline on veenduda, et töötajad tunnevad end kasulikuna, teavad eesmärki, mida ettevõte püüab saavutada, ja saavad piisavat tasu. Üks parimaid koostöövahendeid, mis motiveerib inimesi ja võimaldab neil suure entusiasmiga töötada, on hästi organiseeritud ettevõttekultuur.

Mida tuleb teha kaugete kultuuride toetamiseks?

Kohtuge mõnikord isiklikult. Muidugi pole igal meeskonnaliikmel seda võimalust, eriti koostöö alguses. Interneti-arutelud ei saa aga täielikult asendada näost näkku suhtlemist. Koostööruume on lihtne kokku saada, kuna need pakuvad kiiret internetiühendust, möbleeritud tööruumi ja sõbralikku suhtluskeskkonda.

Looge grupiüritusi, mis toovad inimesi kokku. Üks selline näide oleks Halloweeni kõrvitsa koos kaunistamine. Või keerulisemad ülesanded, nagu joogapoosi valdamine või kuu aega iga päev kolme kilomeetri jooksmine. Nõue, et osalemine peab olema täiesti vabatahtlik ja sundivaba, on oluline kaasamine. Need ülesanded aitavad meeskonnal lihtsa ühise eesmärgini jõuda ja arutelusid alustada.

Vastutust on raskem üles ehitada

Tööandjapoolse kontrolli puudumisel võib töötaja kodus leida palju muid tegevusi peale töö: kodutööde tegemine, seriaali vaatamine või arvutimängude virtuaalsesse maailma sukeldumine.

Sina juhina pead hoidma tööd kontrolli all ning määrama selle vältimiseks täpsed valmimise tähtajad.

Meetmed, mida võtta kaugvastutuse soodustamiseks

Kaugtöötavad töötajad saavad oma töökoormust vastavalt oma äranägemisele kohandada.

Parem on anda neile see vabadus kui sundida neid alluma jäigale töögraafikule. See kehtib eriti erinevate ajavöönditega rahvusvaheliste meeskondade kohta.

Keskenduge tähtaegadest kinnipidamisele ja jagage töökoormus väiksemateks tükkideks, kuni meeskonna sees on tekkinud usaldus ja usaldus.

Tänapäeval püüavad paljud ettevõtted korraldada taristut ekstreemsetes tingimustes, mil polnud ette nähtud ei eelarvet ega aega. Siiski on ettevõtteid, kes selle ülesandega edukalt toime tulevad. Lugege meie artiklit, harjutage meeskonna moodustamist ja proovige vigu vältida.

If you liked the article, please share it on social media:
Other articles:
Show all articles