Return to portrait mode to see the content
To main page
Lie 26, 2022·4 min reading

Kaip surengti efektyvius kasdienius stand-up susitikimus?

Tolimųjų reisų komandos užduotis yra tarsi žvejų bendruomenė, kai visi išplaukia savo valtimi vakare atgabenti laimikio į miestą, kad visi galėtų pasidžiaugti. Surinkome patarimų, kaip efektyviai surengti susitikimą ir kokius klausimus užduoti. Šie patarimai buvo išbandyti realiame pasaulyje ir juos pritaikyti nereikia daug laiko ar pinigų.

Kaip surengti veiksmingus kasdienius stand-up susitikimus

Kasdienių telefono skambučių paaiškinimas

Virtualaus susitikimo metu kiekvienas komandos narys analizuoja dienos rezultatus, dalyvauja dabartyje ir pripažįsta iškilusias komandinio darbo problemas. Įmonės veiklos įvertinimas ir rekomendacijos veiklos rezultatams gerinti pateikiamos neprisijungus arba internetu kasdieniniame stende.

Kitaip tariant, kasdienis ar savaitinis stand-up yra kasdienis svarbių komandos narių, produktų savininkų ir verslo kūrėjų susitikimas. Nuotolinės komandos sudėtis gali būti sudaryta iš trijų paprastų klausimų, tačiau komanda nustato šio susitikimo darbotvarkę.

  1. Ką aš padariau vakar?
  2. Prie kokio projekto šiandien dirbsiu?
  3. Kokios problemos man trukdo judėti į priekį?

Šios užklausos padeda nustatyti pažangą ir padeda komandai nustatyti kliūtis virtualiame susitikime nemokamoje vaizdo įrašų programoje „iMind“. Santykiai kolektyvo viduje taip pat sustiprėja, kai visi išreiškia savo indėlį siekiant bendro tikslo. Komandos nariai raginami kasdien pranešti apie savo pasiekimus ir tikslus, kad visi galėtų didžiuotis bendru komandos poveikiu organizacijos gyvenimui.

Kodėl mums reikalingi virtualūs susitikimai?

Privatūs susitikimai padeda greitai išspręsti problemas, paskirstyti užduotis komandoms ir užtikrinti, kad visi siektų to paties tikslo. Tačiau ne visi žino, kaip planuoti ir vesti susitikimus. Dėl to jie dažnai virsta laiko švaistymu. Suprasdami keturis pagrindinius darbo pradžios, planavimo, susitikimo ir rezultatų dokumentavimo žingsnius padėsite to išvengti.

Kiekvieną rytą greitai atsistojate, kad komandos ir kiekvienam asmeniui praneštumėte apie dienos prioritetus. Išeidami iš susitikimo turėtumėte žinoti pagrindinį komandos tikslą tą dieną, ką kiekvienas komandos narys veikė dieną prieš tai, ką nori veikti šiandien ir kas trukdo pasiekti savo tikslus.

Kas daro stand-up susitikimą produktyvų?

Susitikimas truks 10-15 minučių, jei einate su srautu. Laikmatis stebės, kaip greitai kiekvienas kalbėtojas kalba ir ar laikomasi darbotvarkės. Tai palaikymo pozicija, kuri kasdien gali keistis tarp komandos narių.

Naudokite „parkavimo aikštelės“ techniką, kad užfiksuotumėte papildomas idėjas ar temas, kurias reikia aptarti susitikime, tačiau tai neturėtų sumažinti komandos dėmesio pagrindinei užduočiai. Komanda turi galimybę kaitalioti stovėjimo prižiūrėtojo pareigas.

Sukurkite lentą internete su kategorijomis Planuota, Vykdoma ir Atlikta. Grupė gali bendrauti per stand-up susitikimus, peržiūrėti dienos pareigas ir prioritetus bei dirbti su kitomis grupėmis, kad sukurtų aspektą. Kuriant lentas geriausiai tinka Trello, Board, Asana ir kiti įrankiai.

Pagrindinės problemos, kylančios per virtualius kasdienius stand-up’us

Įspūdinga metodika. Kiekvienas dalyvis turi suprasti savo užduotis, atsakomybės sritį ir bendrą tikslą, kurio siekia visa komanda. Didžiulė klaida, kai vadovas siekia kuo greičiau įdiegti know-how ar bet kokį kitą valdymo metodą ir šiuo klausimu nesikonsultuoja su kitais specialistais.

Dalyvauja ne visi komandos nariai. Kai kurie darbuotojai klaidingai mano, kad atsakymai į tris pagrindinius klausimus turėtų būti paprasti. Likę komandos nariai turėtų daug dėmesio skirti kalbėtojui ir padėti jam išspręsti iškilusias problemas. Iniciatyva skatina glaudesnį bendradarbiavimą.

Kaip sėkmingai tai atlikti su nuotoline komanda?

Būtina, kad kiekvienas, dalyvaujantis kasdieniniame stende, žinotų savo paruoštą kalbą prieš susirinkimą. Šiuo metu stand-up bus aktyvus, todėl niekas negali nuobodžiauti.

Nėra jokio etalono, kuriuo būtų galima palyginti visus „stand-up“ modelius. Kiekviena komanda atlieka stand-up’us pagal savo modelį, atsižvelgdama į išskirtines komandos ypatybes, siekdama išlaikyti pastovų visų dalyvių aktyvumo ir įsitraukimo lygį. Nėra dviejų vienodų stovų.

Geriausi patarimai, kaip kasdienius susitikimus paversti produktyviais:

  1. Pasirinkite visiems patogų laiką. Maždaug nuo 9:00 iki 10:00 vyksta dauguma komandų atsistojimų. Nereikia organizuoti būrio „larkių“, nes visi turi pakankamai laiko iš karto atlikti dienos užduotis. Komandos, kurių nariai išsibarstę po visą šalį, gauna visiems patogų laiką.
  2. Padarykite stovėjimą produktyvų. Siekdamos neprarasti dėmesio ir užtikrinti atsistojimo efektyvumą, daugelis komandų atsistojimų trukmę nustato individualiai.
  3. Apsvarstykite atsistojimus, kurie nevyksta realiuoju laiku. Kol komandos narių darbo valandos neprieštarauja, asinchroniniai atsistatymai yra naudingi.

Vienas iš efektyvios „Agile“ programos komponentų yra „stand-up“. Tereikia kelių pakartojimų, kad būtų tobulas stovėjimas, kaip ir kitiems susitikimams, pvz., sprinto planavimui, sprinto apžvalgoms ir retrospektyvoms. Nedvejodami pakeiskite susitikimą, kad jis atitiktų jūsų komandos ir programos poreikius. Taip pat nepamirškite pasilinksminti!

If you liked the article, please share it on social media:
Other articles:
Show all articles