Return to portrait mode to see the content
To main page
Lie 30, 2022·4 min reading

Kaip valdyti hibridines komandas?

Spartūs gyvenimo ir darbo sąlygų pokyčiai, kuriuos sukėlė pandemija, pasirodė esantys nuolatiniai, nei visi tikėjomės. Netgi laipsniškas epidemiologinės situacijos gerėjimas, paremtas masinio skiepijimo efekto viltimi, kelia daug klausimų dėl efektyvaus nuotolinio komandinio darbo organizavimo. Šios problemos ypač aktualios didelėms įmonėms. O hibridinio valdymo ir nuotolinio komandinio darbo realijos išryškėja – tai nauja valdymo praktika, leidžianti derinti komandinio darbo internete ir neprisijungus formatus.

Kaip valdyti hibridines komandas

Kas yra hibridinė komanda?

Per pastaruosius dvejus metus daugelis įmonių perėjo į užimtumo režimą, kuriame darbas biure ir nuotoliniu būdu derinamas su virtualaus susitikimo formatu. Jei viskas bus organizuota teisingai, pereinant prie mišraus modelio, įmonės efektyvumas nenukentės.

Darbuotojų darbo režimas priklauso nuo įvairių pareigybių teikiamo funkcionalumo. Mišrus darbo modelis numato šiuos galimus darbo formatus:

  1. Darbas biure ar objektuose visoje šalyje (pvz., administracinė komanda, biuro darbas, techniniai inžinieriai ir kt.) – jų darbo grafikas nepasikeitė.
  2. Dalinai nuotolinis darbas (pvz., trys dienos – dvi dienos). Šių darbuotojų pareigos leidžia pasirinkti, kur jiems patogiau dirbti.
  3. Nuotolinis darbas tinka darbuotojams, kurie gali nuotoliniu būdu organizuoti visus procesus neprarandant efektyvumo (pavyzdžiui, įdarbintojams, skaitmeniniams ir rinkodaros specialistams ir kt.).

Geriausia hibridinio darbo valdymo praktika

Tačiau biuro darbas vis dar reikalingas. Komandoms geriau dirbti kartu ir ugdyti kultūrą bei priklausymo jausmą (tai didina motyvaciją); kad žmonės būtų produktyvesni su darbo aplinka, lengvai pasiekiamais kolegomis ir netrukdydami buityje.

Ko gero, „biuro planktono“ pasaulį subalansuoja 2-3 dienos per savaitę darbas biure ir likęs laikas namuose. Pažvelkime į geriausią veiksmingo hibridinio bendradarbiavimo praktiką.

Suteikite darbuotojams galimybę pasisakyti dėl hibridinio darbo

Komandos savijauta ir psichinė sveikata yra svarbi žmogiškųjų išteklių krypčiai naujomis gyvenimo ir darbo sąlygomis. Juk jei darbuotojai jausis patogiai, pasitikės ateitimi ir jausis gerai, jie bus motyvuoti ir produktyvūs. Štai kodėl turėtumėte suteikti savo darbuotojams galimybę pasisakyti.

Sukurkite komandos kultūrą

Tuo pačiu kiekvienam svarbu ugdyti empatiją, emocinį lygį ir verslo kultūrą. Naujus darbuotojus reikia pristatyti neprisijungus, neatsižvelgiant į jų darbo formatą ateityje. Susitinkame biure kartą ar du per savaitę. Biuras turėtų tapti susitikimų ir neprisijungusių derybų su klientais ir rangovais vieta.

Tvirtinimo tvarkaraščiai

Debesų platformos sudaro vieną aplinką komandoms bendradarbiauti, dalytis informacija ir bendradarbiauti iš bet kurios vietos. Perkeldami darbo krūvius, platformas ir infrastruktūrą į debesį, jūs pradedate atskirti darbuotojus nuo konkrečių darbų, o jei neturite vietinės infrastruktūros aptarnavimui ir palaikymui, jūsų verslas teoriškai gali veikti visiškai virtualiai.

Pritaikę debesų platformas galėsite dalytis tvarkaraščiais kaip komanda ir produktyviai dirbti kartu.

Nustatykite taisykles

Žinodami, ko jums reikia iš potencialių darbuotojų, ir aiškiai suprasdami, ko tikėtis iš esamų darbuotojų, galėsite susidaryti idėją, ką kiekvienas žmogus turėtų pateikti prie stalo. Dėliojant reikalavimus darbui, giliai išmanydami projekto specifiką, koordinuodami tinkamą bendravimą ir glaudžiai bendradarbiaudami su darbuotojais, jie visi kartu kuria energiją komandoje.

Būkite strategiški bendraudami

Vidinė komunikacija mišriu darbo formatu turi mažesnį įrankių rinkinį nei neprisijungus. Susitikimai turėtų vykti toje pačioje vietoje, nes kažkas dirba biure, kažkas iš namų – ir prieiga prie informacijos turėtų būti vienoda abiejų kategorijų darbuotojams. Todėl internetu išlieka pageidaujamas didelio masto „susitikimų“, kuriuose dalyvauja visa komanda, formatas.

Kaip asinchroninis bendravimas gali pagerinti hibridinės komandos veiklą?

Vidinės komunikacijos arsenale internetiniai vaizdo pokalbiai ar įrašyti vaizdo pranešimai turėtų būti „pataisyti“. Asinchroninis bendravimas per nemokamą bendravimo programėlę „iMind“ yra didelis privalumas virtualių susitikimų metu, nes hibridinė komanda gali nebūti nuolat nešiojamame kompiuteryje.

Tačiau tai resursų formatai, kuriems reikalingas ne tik kokybiškas techninis įgyvendinimas, bet ir gebėjimas dirbti su kamera bei organizacijos vadovo praleistas laikas. Ir jei anksčiau tokie įrankiai buvo labiau malonūs, tai hibridiniame formate jie tapo nauja norma.

Mišrus darbas taip pat reikalauja permąstyti visus verslo procesus ir pokyčius organizacijos kultūroje. Perjungimas į nuotolinį režimą yra aiškiai susijęs su papildomomis laiko ir pinigų sąnaudomis. Tačiau galiausiai toks darbo formatas gali suteikti įmonei daug ekonominių pranašumų.

If you liked the article, please share it on social media:
Other articles:
Show all articles