Return to portrait mode to see the content
To main page
Geg 10, 2022·4 min reading

Kaip pasiruošti internetiniam seminarui: patarimai pranešėjui

Vienas iš dažniausių šiandienos klausimų – kaip lavinti save. Tai kelia kitą klausimą apie švietimą ar mokymą ir kokius rezultatus tai duos. Daug kas priklauso nuo to, kas yra pranešėjas ir kaip jis ruošiasi. Taigi, į ką turėtų atkreipti dėmesį pranešėjas ruošdamasis internetiniam seminarui?

Webinaras

Kas yra internetiniai seminarai?

Pradėkime nuo esminių dalykų. Webinaras – tai renginys, vykstantis internete – nuotolinė vaizdo konferencija, kurioje dalyvauja vienas ar keli pranešėjai, pateikiantys informaciją tam tikra tema prieš didelę auditoriją. Tam internetinio seminaro organizatoriai pasitelkia garso, vaizdo ir kitas informacijos pateikimo, paaiškinimo bei matomumo auditorijai priemones. Kitas dažnas internetinio seminaro elementas – įvairios anketos.

Jo ypatybės

Kelios savybės išskiria internetinius seminarus nuo kitų vaizdo konferencijų tipų. Pagrindinis yra bendravimo procesas – jis yra monologinio pobūdžio, darant prielaidą, kad vienas ar keli žmonės kalba, o visi kiti klauso. Be to, internetiniai seminarai turi šias savybes:

  • bendravimas vyksta vaizdo, garso ir teksto kanalais;
  • internetiniai seminarai yra patogūs pristatymams, įskaitant dalijimąsi vaizdiniu turiniu ar vaizdine pagalba;
  • turėti klausimų, padedančių bendrauti ir išsiaiškinti, kaip auditorija supranta informaciją.

Internetiniai seminarai gali būti tiesiogiai transliuojami arba iš anksto įrašyti. Pirmuoju atveju dalyviai gali užduoti klausimus arba pateikti atsiliepimą pranešėjui. Antruoju atveju tai tampa neįmanoma, bet leidžia peržiūrėti fragmentus arba visą internetinį seminarą.

Jo privalumai

Webinaras suteikia privalumų, kurių neturi kitos paskaitos. Tarp pagrindinių yra:

  • nepriklausomi – gali būti atliekami ekspertų ir, priklausomai nuo to, kas juos organizuoja, uždari arba atviri;
  • universalūs – internetiniai seminarai yra tik forma, kurią galima užpildyti bet kokia tema, nuo mokslui imlios iki vien pramoginės;
  • lankstus – įvykiai gali būti iš anksto įrašyti, vedami realiu laiku arba įrašomi tiesioginės transliacijos metu (tai leidžia dalintis ir peržiūrėti);
  • atskiriamas – gali būti suskirstytas į keletą seansų, jei tema plati;
  • modernūs – nuo klasikinių paskaitų skiriasi daugybe interaktyvių elementų, siekiant padidinti viso pristatymo matomumą.

Galite papildyti šį sąrašą, tačiau pagrindinė idėja yra ta, kad internetiniai seminarai yra daug veiksmingesnis būdas perduoti informaciją didelei auditorijai.

Įgūdžiai, reikalingi efektyviam internetiniam seminarui

Kaip minėjome anksčiau, internetinio seminaro kokybė priklauso nuo to, kas kalba. Taigi, norint pasiekti maksimalų produktyvumą, kalbėtojas turi turėti šiuos įgūdžius:

  • pozityvumas – nepereikite prie niūraus murmėjimo;
  • artikuliacijos įgūdžiai - kalbos ypatybės, taip pat garso aparatūra gali duoti šiek tiek iškreiptą garsą, priklausomai nuo kokybės;
  • galimybė stebėti ryšį;
  • kalbos įgūdžiai - intonacijos, garsumo, pauzių naudojimas;
  • abstraktus mąstymas – aiškiau apibūdinti ir paaiškinti dalykus;
  • charizma – leidžia žmonėms geriau įsiminti kalbėtoją ir jo medžiagą.

Paprastai kai kurie įgūdžiai yra neprivalomi, priklausomai nuo aptariamos temos. Tačiau jei pranešėjas turi viską, internetinis seminaras greičiausiai bus sėkmingas.

Pasiruošimas: patarimai internetiniams seminarams

Kad pristatymas būtų vaizdesnis ir suprantamesnis, galite pasinaudoti šiais internetinio seminaro rengėjams skirtais patarimais:

  • patikrinkite įrangą – garsas ir vaizdas turi būti nustatyti taip, kad esantys gerai jus girdėtų ir matytų viską, ką norite, kad matytų;
  • nustatykite tinkamą šviesą – turite būti priešais šviesos šaltinį;
  • gauti informaciją apie auditoriją – informaciją susirinkusiems, todėl vadovaukitės tuo, kokią informaciją jie nori gauti;
  • parengti pristatymą – aiškesnį tekstą, pateikti pavyzdžius paveikslėliuose, naudoti diagramas, pridėti vaizdo ir interaktyvių elementų;
  • parašyti planą arba sukurti scenarijų, skirtą laikui valdyti – konferencijos metu lengva pasiklysti laike;
  • pridėkite prie pristatymo atvejų – tai įtikina jus pateikiamos medžiagos aktualumu;
  • pagalvokite apie savo išvaizdą – net internetinėse konferencijose reikia laikytis etiketo.

Jei esate naujokas, bus naudinga pasinaudoti šiais internetinio seminaro pranešėjų patarimais.

Kodėl svarbu gerai pasiruošti internetiniam seminarui?

Atminkite, kad jūsų daromas įspūdis yra toks pat svarbus kaip ir informacijos, kurią pateikiate žmonėms, kokybė. Pasinaudoję pranešėjų patarimais galite pagerinti savo veiklą ir sukurti savo reputaciją. Norint būti ekspertu, kurį kviečia įvairaus lygio verslo savininkai ir įmonės, reikia apgalvoti viską, kas gali būti svarstoma, ir būti lanksčiam, jei kas nors nepavyktų. Tačiau geras pasiruošimas leidžia išvengti daugiausiai nenumatytų problemų.

Esmė ta, kad žiniatinklio seminaro pranešėjas turi atsižvelgti į pagrindinius dalykus, tokius kaip įrenginių nustatymas ir internetinio seminaro programos pasirinkimas, ir būti pasiruošus, kad kiti aspektai gali suklysti. Likusi dalis padės susidoroti su įgūdžiais ir atsparumu stresui.

If you liked the article, please share it on social media:
Other articles:
Show all articles