Return to portrait mode to see the content
To main page
Lie 29, 2022·5 min reading

Nuotolinio darbo iššūkiai ir kaip juos įveikti

Kai perkeliate darbuotojus dirbti nuotoliniu būdu, atrodo, kad suprantate visas nuotolinio darbo problemas, kurios gali kilti ir apie kurias rašo visi: vilkinimas, abejingumas, bendravimo ir prioritetų nustatymo sunkumai ir kt.

Kiekvienas turi savo darbo organizavimo ir virtualios komandos formavimo viziją. Kai įmonė nedidelė, vadovas gali pasikalbėti su kiekvienu individualiai, susitarti dėl efektyvaus veiksmų plano, padrąsinti. Bet jei įmonėje dirba 50, 100, 150 ar daugiau žmonių, galiausiai tai padaryti yra sunkiau. Pakalbėkime apie pagrindinius iššūkius dirbant komandose, su kuriais gali susidurti nuotoliniai darbuotojai, ir kaip juos įveikti.

Nuotolinio darbo problemos

Ką šiuolaikiniame versle reiškia nuotolinis komandinis darbas?

Nuotolinis darbas mums tapo nauja norma. Beveik kiekviena įmonė dabar savo darbuotojams siūlo lankstų, visiškai nuotolinį darbo formatą virtualiais susitikimais arba dalį funkcijų deleguoja užsakomiems specialistams. Šis formatas turi neabejotinų privalumų: galite pasikviesti talentingus specialistus, kad ir kur jie būtų, ir sudaryti patogias sąlygas karantinuotiems darbuotojams. Tačiau reikia pagalvoti ir apie galimus nuotolinio darbo ir nuotolinio komandinio darbo iššūkius.

Kokios yra nuotolinės komandos ypatybės?

Nuotolinio biuro organizacija jau suformavo naują verslo praktiką ir dėl to vis dar keičia bendrą valdymo stilių. Pavyzdžiui, nemokamame virtualiame „iMind“ susitikime ir vaizdo konferencijose darbuotojai buvo rodomi įvairiais rakursais: vieni kolegas supažindino su vaikais, kiti – su augintiniais. Personalo specialistai, atskirų įmonės padalinių vadovai ir aukščiausioji vadovybė skatina tokį bendravimą, kad ir toliau išlaikytų komandinę dvasią bei sukurtų draugišką atmosferą nuotoliniu būdu.

Teigiami nuotolinio darbo aspektai taip pat turėtų apimti sistemingą kasdienių užduočių sąrašo naudojimą. Daugelis įmonių įdiegė ego, kad padėtų darbuotojams organizuoti savo darbo eigą visą savaitę. Tam labai padeda tinkamos programos ir programos.

Patys darbuotojai dažnai pastebi, kad dirbdami nuotoliniu būdu sugeba susikoncentruoti ne tik į pagrindines, bet ir į antraeiles užduotis. Dabar kolegos mažiau blaško nei tada, kai jie visi yra tame pačiame kabinete.

Kai kurios įmonės naudoja nuotolinį darbą, kad apmokytų darbuotojus įvertinti savaitės užduotis ir suvokti, kiek jie prisidėjo prie viso verslo.

Kodėl internetinėje komandoje gali atsirasti iššūkių?

Yra daug pavojų ir iššūkių, susijusių su darbu nuotoliniu būdu, kurių nėra įprastai dirbant, nes nėra bendros darbo vietos:

Nutolimas nuo komandos riboja galimybes visiškai kontroliuoti darbo eigą, padidina terminų praleidimo tikimybę, apsunkina įmonės kultūros palaikymą dėl nepakankamo asmeninio bendravimo su darbuotojais.

Norint išlaikyti palankią darbo aplinką ir aukštą produktyvumą, verslui būtina gebėti prisitaikyti prie virtualaus biuro ypatybių.

Jūsų komanda pavargo: ką tai reiškia?

Simptomų yra nemažai, todėl juos galima lengvai supainioti su įprastu nuovargiu. PSO perdegimą apibrėžia taip: „Sindromas, kurį sukelia lėtinis stresas darbe, su kuriuo žmogus negali susidoroti. Jam būdingas energijos trūkumo ir išsekimo jausmas, psichologinis atsitraukimas nuo darbo, negatyvumo jausmas darbui, sumažėjęs profesinis efektyvumas.

Kaip ją įveikti:

  • Chaotiška – supaprastinkite

Šioje būsenoje reikia atlikti vieną pagrindinę užduotį. Suteikite pirmenybę darbui, laikykitės disciplinos ir po kiekvienos užduoties pateikite darbuotojams atsiliepimus. Nesiblaškykite dėl nereikalingų dalykų.

  • Abejingumas – dėmesys

Jei pastebėjote, kad jūsų komanda delsia, priminkite sau ir kolegoms apie savo tikslą ir jo svarbą.

  • Išsekimas – stebėkite savo poilsį

Šiame etape svarbu stebėti fizinio ir emocinio išsekimo požymius. Kiekvienas turi pailsėti ir atsigauti po streso.

Kodėl virtualūs darbuotojai susiduria su kultūriniais iššūkiais?

Kiekviena korporacija, kuri myli savo darbuotojus ir jais rūpinasi, turi turėti stiprią įmonės kultūrą, kuri yra įsitikinimų ir vertybių rinkinys, taip pat elgesio normos.

Kaip sukurti atokią kultūrą ir ryšį?

Svarbu, kad darbuotojai jaustųsi naudingi, žinotų įmonės siekiamą tikslą ir būtų tinkamai atlyginami. Vienas geriausių bendradarbiavimo įrankių, kuris motyvuoja žmones ir leidžia dirbti su dideliu entuziazmu, yra gerai organizuota įmonės kultūra.

Ką reikia padaryti norint paremti tolimas kultūras?

Kartais susitikti asmeniškai. Žinoma, ne kiekvienas komandos narys turi tokią galimybę, ypač bendradarbiavimo pradžioje. Tačiau internetinės diskusijos negali visiškai pakeisti bendravimo akis į akį. Bendradarbiavimo erdves lengva susiburti, nes jose yra didelės spartos interneto prieiga, įrengta darbo vieta ir draugiška atmosfera bendrauti.

Kurkite grupinius renginius, kurie suburtų žmones. Vienas iš tokių pavyzdžių būtų kartu papuošti Helovino moliūgą. Arba sudėtingesnės užduotys, pavyzdžiui, jogos pozos įvaldymas ar trijų kilometrų bėgimas kiekvieną dieną mėnesį. Reikalavimas, kad dalyvavimas būtų visiškai savanoriškas ir be prievartos, yra svarbus įtraukimas. Šios užduotys padeda komandai pasiekti paprastą bendrą tikslą ir pradėti diskusijas.

Sunkiau ugdyti atsakomybę

Jei darbdavys nekontroliuoja, darbuotojas namuose gali rasti daug kitos veiklos nei darbas: atlikti namų darbus, žiūrėti serialus ar pasinerti į virtualų kompiuterinių žaidimų pasaulį.

Jūs, kaip vadovas, privalote kontroliuoti darbus ir nustatyti tikslius atlikimo terminus, kad to išvengtumėte.

Veiksmai, kurių reikia imtis siekiant paskatinti atsakomybę nuotoliniu būdu

Nuotoliniu būdu dirbantys darbuotojai gali pritaikyti savo darbo krūvį taip, kaip jiems atrodo tinkama.

Geriau suteikti jiems šią laisvę, nei priversti juos paklusti griežtam darbo grafikui. Tai ypač pasakytina apie tarptautines komandas, turinčias skirtingas laiko juostas.

Susikoncentruokite į terminų laikymąsi ir suskaidykite darbo krūvį į mažesnes dalis, kol komandoje atsiras pasitikėjimas ir pasitikėjimas.

Šiandien daugelis įmonių stengiasi infrastruktūrą tvarkyti ekstremaliomis sąlygomis, kai nebuvo numatytas nei biudžetas, nei laikas. Tačiau yra įmonių, kurios sėkmingai susidoroja su šia užduotimi. Perskaitykite mūsų straipsnį, pasimokykite formuoti komandą ir stenkitės išvengti klaidų.

If you liked the article, please share it on social media:
Other articles:
Show all articles