Return to portrait mode to see the content
To main page
Lie 4, 2022·5 min reading

Darbo vietos produktyvumo ateitis yra hibridinė

Hibridinis darbas, kai darbas visą darbo dieną derinamas su nuotoliniu komandiniu darbu, apipintas daugybe mitų. Ir tai nenuostabu, nes šiuolaikinė užimtumo sfera per pastaruosius pusantrų metų patyrė daugybę transformacijų. Jei anksčiau hibridinis užimtumas vyravo IT įmonių, turinčių virtualius susitikimus ir nuotolinę darbo erdvę, kurių darbuotojai vertina laisvę ir pirmiausia orientuojasi į rezultatą, nepriklausomai nuo darbo vietos, prerogatyva, tai kitoms sritims toks darbas tapo tam tikru iššūkiu ir būtinybė.

Darbo vietos produktyvumo ateitis yra hibridinė

Kas yra hibridinis darbas?

Prieš pusantrų metų dauguma darbuotojų mieliau dirbo biure ir nenorėjo dirbti namuose. Tik nedidelė dalis darbuotojų visą savo darbo laiką praleido nuotoliniu būdu. Daugiausia todėl, kad „vieta“ juos atėmė iš darbo. Po to kelis mėnesius beveik visi dirbo nuotoliniu būdu (labas, 2020 m. pavasaris).

Taigi ką mes turime? Kartais dirbame biure, o kartais nuotoliniu būdu, nes nesame tikri dėl formato artimiausioje ateityje. Toks karts nuo karto organizuojamas virtualus susitikimas netinka nei darbdaviams, nei darbuotojams. Dėl to dažniau pradėjo atsirasti hibridinis (mišrus) darbas, kai darbuotojai savo laiką skirsto biure ir namuose.

Biurai dabar atlieka naują funkciją. Jie virsta susitikimų ir kitų profesinės sąveikos formų centru. Ir ne kiekvienam darbuotojui asmeninė darbo vieta.

Nuolat taikydami šį darbo būdą kuriame sau stabilesnę aplinką kaip visumai. Žinome, kad artimiausiu metu dirbsime ir namuose, ir biure, naudodami vaizdo konferencijų įrankius, tokius kaip nemokama programėlė iMind.

Kokie yra pagrindiniai hibridinio veikimo bruožai?

Nors „hibridas“ yra žingsnis link lankstesnio darbo ateityje, jis gali apimti daugybę variantų. Visa hibridinio darbo esmė yra suteikti darbuotojams galimybę pasirinkti, kada ir kur dirbti. Darbuotojai turi daugiau savarankiškumo dirbti tada, kai nori, o ne tik tada, kai jie griežtai riboja darbo valandas. Idealiu atveju tai yra geriausias pasirinkimas: viena vertus, planavimas ir bendravimas, kita vertus, nepriklausomybė ir lankstumas.

Pandemija paspartino hibridinių įmonių plėtrą. Dabar įprasta darbo eiga atrodo maždaug taip: įmonė nustato dienas, kada darbuotojai susirenka į biurą spręsti darbo problemų ir bendradarbiauti, o nuotolinis darbas lieka individualiam darbui. Fiziškai būti darbo vietoje reikia tik derinant, formuojant komandą ar pradedant darbą su projektu. Tačiau likusį darbą galima atlikti kitu formatu. Kita vertus, įmonė stengiasi kiek įmanoma sinchronizuoti dienas, kai darbuotojai į biurą ateina kartu.

Kokie yra šiuolaikiniai hibridinio darbo įrankiai?

Skaitmeninis ryšys vaidina svarbų vaidmenį valdant darbo eigą, kur svarbiausios ir programinės įrangos platformos, ir įrenginiai. Vieningos komunikacijos tikslas – padėti žmonėms palaikyti ryšį, kad ir kur jie būtų.

Vaizdo konferencijų programinė įranga

Bet kokia korporacijos darbuotojų komandos vykdoma veikla reikalauja greito ir veiksmingo bendravimo visais kanalais. Dabar įmonės gali suteikti savo ekspertams daugybę įrankių, įskaitant vaizdo konferencijas, įmonių pasiuntinius, nuotolinį bendradarbiavimą su dokumentais ir sinchronizavimą per debesies serverį.

Darbo vietos produktyvumo ateitis yra hibridinis ➤ 2

Virtuali darbo vieta

Siekiant užtikrinti įmonės veiklos tęstinumą ir produktyvų darbą, hibridinis biuras, be naujų mechaninių ir filosofinių virtualios darbo erdvės principų, turi atitikti daugybę technologinių kriterijų. Mišraus biuro darbuotojai nuolat keičiasi duomenimis, o bet kurios grandinės nutraukimas gali būti žalingas. Dėl to tokie veiksniai kaip patikimas interneto ryšys, galingų serverių ir atsarginių sistemų prieinamumas ir duomenų saugumo palaikymas yra labai svarbūs verslui.

Nuotolinis prisijungimas

Tinkamas bendravimas yra labai svarbus vadovybei atliekant darbo užduotis darbo vietoje, kurioje kai kurie darbuotojai nusprendė dirbti nuotoliniu būdu, o kiti lieka biure. „Task Manager“ – internetinė platforma, leidžianti darbuotojams matyti vieni kitų pareigas ir efektyviai derinti darbus tarpusavyje, gali tapti nauju įrankiu bet kurios darbuotojų grupės praktiniam darbui.

Kokie yra hibridinio veikimo pranašumai?

Produktyvumas didėja. Taip, daugelis manė, kad nuotolinis darbas buvo mažiau efektyvus. Tačiau dabar iš savo patirties pamatėme, kad darbas namuose yra gana realus ir toks pat efektyvus kaip biure. Su hibridiniu darbu gauname tinkamas sąlygas susikaupti ir nesiblaškome dirbdami namuose. O mums užtenka bendravimo ir bendravimo, susitikimų su kolegomis biure.

Darbuotojų pasitenkinimas didėja, nes mišrus darbas padeda jiems lengviau išlaikyti darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą. Be to, dirbant mišriu darbu, rizika užsikrėsti visais žinomais virusais sumažėja, lyginant su visu etatu biure. Mišraus darbo galimybę darbuotojai supranta kaip rūpinimąsi savimi iš įmonės pusės.

Kainos kritimas. Didindama darbuotojų pasitenkinimą, įmonė mažina darbuotojų kaitą ir įdarbinimo išlaidas.

Tiek vadovybė, tiek darbuotojai yra atsakingi už hibridinės veiklos sėkmę. Galbūt pabandysite ir pradėsite mėgautis privalumais. Grįžkite į savo darbo vietą ir galbūt atkreipkite dėmesį į klaidas, kurias reikia ištaisyti. Šioje situacijoje svarbiausia yra įgyta patirtis ir nauji lyderiaujančių komandų talentai dirbant hibridiniu režimu. Be to, galite padidinti darbuotojų lojalumą verslui leisdami jiems patiems priimti sprendimus.

If you liked the article, please share it on social media:
Other articles:
Show all articles