Return to portrait mode to see the content
To main page
Jūl 30, 2022·4 min reading

Kā vadīt hibrīdkomandas?

Pandēmijas izraisītās straujās izmaiņas dzīves un darba apstākļos ir izrādījušās daudz pastāvīgākas, nekā mēs visi gaidījām. Pat pakāpeniska epidemioloģiskās situācijas uzlabošanās, ko atbalsta cerība uz masveida vakcinācijas efektu, atstāj daudz jautājumu par efektīva attālināta komandas darba organizēšanu. Šīs problēmas ir īpaši aktuālas lielajiem uzņēmumiem. Un priekšplānā izvirzās hibrīda pārvaldības un attālās komandas darba realitāte – jauna pārvaldības prakse, kas ļauj apvienot tiešsaistes un bezsaistes komandas darba formātus.

Kā pārvaldīt hibrīda komandas

Kas ir hibrīda komanda?

Pēdējo divu gadu laikā daudzi uzņēmumi ir pārgājuši uz aizņemtības režīmu, kas apvieno darbu birojā un attālināti ar virtuālās sapulces formātu. Ja viss ir pareizi organizēts, pārejot uz jaukto modeli, uzņēmuma efektivitāte necietīs.

Darbinieku darba režīms ir atkarīgs no dažādu amatu nodrošinātās funkcionalitātes. Hibrīda darba modelis paredz šādus iespējamos darba formātus:

  1. Darbs birojā vai objektos visā valstī (piemēram, administratīvā komanda, biroja darbs, tehniskie inženieri utt.) - viņu darba grafiks nav mainījies.
  2. Daļēji attālināts darbs (piemēram, trīs dienas - divas dienas). Šo darbinieku pienākumi ļauj izvēlēties, kur viņiem ērtāk strādāt.
  3. Attālinātais darbs ir piemērots darbiniekiem, kuri var attālināti organizēt visus procesus, nezaudējot efektivitāti (piemēram, personāla atlases speciālisti, digitālie un mārketinga speciālisti utt.).

Hibrīda darba pārvaldības paraugprakse

Tomēr biroja darbs joprojām ir nepieciešams. Komandām ir labāk strādāt kopā un attīstīt kultūru un piederības sajūtu (kas palielina motivāciju); lai cilvēki būtu produktīvāki, izmantojot darba vidi, ērtu kolēģu pieejamību un nekādus sadzīves traucējumus.

Iespējams, "biroja planktona" pasauli līdzsvaro 2-3 dienas nedēļā darbs birojā un pārējais laiks mājās. Apskatīsim labāko praksi efektīvai hibrīda sadarbībai.

Dodiet darbiniekiem iespēju izteikties hibrīddarbā

Komandas labklājība un garīgā veselība ir būtiska personāla virzībai jaunajos dzīves un darba apstākļos. Galu galā, ja darbinieki jūtas ērti, pārliecināti par nākotni un jūtas labi, viņi būs motivēti un produktīvi. Tāpēc jums jādod saviem darbiniekiem iespēja runāt.

Izveidojiet komandas kultūru

Tajā pašā laikā ikvienam ir svarīgi attīstīt empātiju, emocionālo līmeni un korporatīvo kultūru. Jauni darbinieki ir jāiepazīstina bezsaistē, neatkarīgi no viņu darba formāta nākotnē. Mēs tiekamies birojā vienu vai divas reizes nedēļā. Birojam jākļūst par tikšanās vietu un bezsaistes sarunām ar klientiem un darbuzņēmējiem.

Apstiprināšanas grafiki

Mākoņu platformas nodrošina vienotu vidi komandām, lai sadarbotos, koplietotu informāciju un sadarbotos no jebkuras vietas. Pārvietojot darba slodzi, platformas un infrastruktūru uz mākoni, jūs sākat atdalīt darbiniekus no konkrētām darbavietām, un, ja jums nav lokālas infrastruktūras apkalpošanai un atbalstam, jūsu uzņēmums teorētiski varētu darboties pilnībā virtuāli.

Mākoņu platformu ieviešanas rezultātā jūs varēsiet koplietot grafikus kā komanda un produktīvi strādāt kopā.

Iestatiet noteikumus

Zinot, kas jums ir nepieciešams no potenciālajiem darbiniekiem, un skaidra izpratne par to, ko sagaidīt no esošajiem darbiniekiem, jūs varēsit iegūt priekšstatu par to, kas katram cilvēkam būtu jāsniedz pie galda. Izvirzot prasības darbam, dziļi izprotot projekta specifiku, koordinējot pareizu komunikāciju un cieši sadarbojoties ar darbiniekiem, viņi visi kopā strādā, lai komandā radītu enerģiju.

Esiet stratēģiski komunikācijā

Iekšējai komunikācijai hibrīda darba formātā ir mazāks rīku komplekts nekā bezsaistē. Sanāksmes jānotiek vienā vietā, jo kāds strādā no biroja, kāds no mājām – un piekļuvei informācijai jābūt vienādai abām darbinieku kategorijām. Tāpēc tiešsaistē joprojām ir vēlamais formāts liela mēroga "sanāksmēm", kurās piedalās visa komanda.

Kā asinhronā komunikācija var uzlabot hibrīda komandas sniegumu?

Iekšējās komunikācijas arsenālā tiešsaistes video tērzēšana vai ierakstītie video ziņojumi ir “jāizlabo”. Asinhronā komunikācija, izmantojot bezmaksas iMind saziņas lietotni, ir liela priekšrocība virtuālo sanāksmju laikā, jo hibrīda komanda var pastāvīgi neatrasties klēpjdatorā.

Taču tie ir resursu formāti, kas prasa ne tikai kvalitatīvu tehnisko izpildījumu, bet arī spēju strādāt ar kameru un organizācijas vadītāja pavadīto laiku. Un, ja agrāk šādi rīki, visticamāk, bija patīkami, tad hibrīda formātā tie ir kļuvuši par jauno normu.

Hibrīddarbs prasa arī visu biznesa procesu pārdomāšanu un izmaiņas organizācijas kultūrā. Pārslēgšanās uz tālvadības režīmu nepārprotami ir saistīta ar papildu laika un naudas izmaksām. Bet galu galā šāds darba formāts var dot uzņēmumam daudzas ekonomiskas priekšrocības.

If you liked the article, please share it on social media:
Other articles:
Show all articles