Return to portrait mode to see the content
To main page
Jūl 1, 2022·5 min reading

Kā organizācijas var sagatavoties darbvietu nākotnei?

Mūsu darba metodes strauji attīstās. Parasta darba diena vairs nesastāv no papīru kalniem no pulksten 9 līdz 18. Darba vieta attīstās līdz ar biroja dizaina uzlabojumiem un jaunām tehnoloģijām.

Mēs noteikti zinām, ka, pārvaldot pārmaiņas darbavietā, uzņēmumi nekad vairs nebūs tādi, kādi tie bija. Nākotnes uzņēmuma darba vieta dzīvos jaunā telpā, kur fiziskajam birojam būs elastīgāka loma nekā jebkad agrāk. Tas kļūs par sava veida efektīvu inovāciju centru un kolektīvu problēmu risināšanas vietu, kaut arī tiešsaistē. Piemēram, viņš rīkos korporatīvus pasākumus vai veiks darbus, kurus nevar veikt atsevišķi virtuālajā sanāksmē.

Kā organizācijas var sagatavoties darbvietu nākotnei

Kā darbinieki maina savu darba veidu?

Ņemot vērā nesenās izmaiņas darba vietā un komunikāciju tehnoloģiju attīstību, robežas vairs nav šķērslis attālinātajiem darbiniekiem atklāt mainīgu darba vidi. Pateicoties elastīga darba fenomenam, darbinieki un uzņēmumu īpašnieki tagad var strādāt sev piemērotā stilā. Viņi var vadīt tiešsaistes sapulces, izmantojot bezmaksas lietotni iMind, un darboties efektīvi pat neparedzamu pasaules notikumu laikā.

Viedtālruņi, plašāka Wi-Fi piekļuve, videokonferences un pat valkājamas ierīces, piemēram, Apple Watch, ir atbildīgas par šo jauno darba vietas fenomena nākotni.

Kāda būs nodarbinātības nākotne?

Katram uzņēmumam ir jārod savs risinājums, pamatojoties uz faktisko pieprasījumu pēc jaunām pozīcijām, talantu vajadzībām un ņemot vērā viņu vajadzības. Izprotot šos elementus, jūs varēsiet maksimāli palielināt savu darba vietu un paaugstināt biroja telpu. Tātad, kādas būs darba tendences nākotnē?

Hibrīdā darba veids

Bija vienprātība, ka pāreja uz jauktu darba vietu būs tikai īslaicīga un galu galā viss atgriezīsies normālā stāvoklī. Taču pieredze rāda, ka tie, kas ir izmantojuši šo formātu, nelabprāt to izmanto atkārtoti, jo tas ir praktiski, efektīvi un pieņemami gan darba devējiem, gan darbiniekiem.

Tāpēc tiem, kuri turpina šaubīties par pārejas uz hibrīda formātu lietderīgumu, vajadzētu sadraudzēties un vismaz mēģināt. Un ir pienācis laiks tieši tagad, ņemot vērā, ka daudzi uzņēmumi jau ir izmēģinājuši un pieņēmuši daudzas noderīgas tehnoloģijas, kas vienkāršo šo procesu.

Automatizācija

Tehnoloģiskais progress un automatizācija arī turpmāk būs galvenais pārmaiņu virzītājspēks. Plašā mobilo ierīču, sociālo tīklu un valkājamo ierīču izmantošana jau tagad radikāli maina veidu, kā mēs sazināmies ar kolēģiem, klientiem un darba devējiem.

Virtuālā darbvieta

Mūsu dzīvi lielā mērā ir ietekmējušas sadarbības sistēmas, kuras izmanto arvien vairāk uzņēmumu. Tomēr, cenšoties veicināt šādu tehnoloģiju ieviešanu, uzņēmumi individuālos darbinieku pabalstus sāks vērtēt vairāk nekā biznesa ieguvumus (elastīgs darba laiks, sasniegumu atzīšana, ātrākas inovācijas, paaugstināta produktivitāte utt.). Un tā ir jūsu virtuālās darbvietas nākotne.

Lomu un procesu elastība

Arvien vairāk jaunuzņēmumu centīsies saglabāt savu sākotnējo mazo izmēru. Viņiem būs galvenā dibinātāju un nozīmīgu darbinieku grupa, un ārštata darbinieki no visas pasaules pildīs citus nepieciešamos amatus. Lielās korporācijas vienlaikus cenšas sakārtot savas organizatoriskās struktūras un ieviest horizontālu vadības stilu, kas ir līdzīgs Zappos holakrātijai.

Līdz ar to darbiniekiem būs lielākas pilnvaras vadīt projektus, un tiks likvidēta tradicionālā darba hierarhija. Viņi arī varēs sniegt lielāku ieguldījumu uzņēmējdarbības izaugsmē.

Kā organizācijas var sagatavoties darbvietu nākotnei? ➤ 2

Lai nākotnē radītu darbavietas, uzņēmumiem vispirms ir jāizmanto hibrīdā pieeja

Uzņēmumi sāk saskatīt priekšrocības, ja divas stundas dienā nepavada, ceļojot uz dārgu biroju, lai īrētu, un darbinieki būs sajūsmā, ka varēs strādāt no mājām. Turklāt šī tendence atbalsta decentralizāciju un reģionālo pilsētu izaugsmi.

Pieņem hibrīda modeli

Saskaņā ar EY 2021 Work Reimagined Employee Survey, pārejai uz hibrīda un attālinātā darba paradigmu būs nepieciešami lieli ieguldījumi tehnoloģijā. Lielākā daļa pētījuma dalībnieku ir pārliecināti, ka vēlētos strādāt galvenokārt mājās vai citā ērtā vietā un biroju apmeklēt tikai divas vai trīs reizes nedēļā.

Pārdomājiet fizisko telpu

Jūs droši vien varat vizualizēt sava biroja dizainu, domājot par to. Futūrists Džeikobs Morgans apgalvo, ka tas ne vienmēr būs tā. Viņš prognozē, ka uzņēmumi pārtrauks investēt dārgos remontdarbos, kas ilgst mūžīgi, un sāks izturēties pret fizisko telpu kā programmatūru, kas ir bieži jāatjaunina. Organizācijas interesējas arī par personalizācijas tehnoloģijām, piemēram, atvērtām darba vietām, kas ļauj darbiniekiem strādāt tur, kur nepieciešams, daloties ar informāciju par sev vēlamo apgaismojumu un gaisa temperatūru, kā arī visiem saviem kontaktiem, projektiem un svarīgiem failiem.

Pārvaldiet cilvēka pamatvajadzības

Uzņēmumi sāk novērtēt un pat veicināt pārtraukumus darbā, kad var novirzīt uzmanību uz ko citu un beidzot atrast intriģējošas sakarības, kas vedina uz jaunu ideju radīšanu. Darbiniekiem jau sen ir dots laiks, lai strādātu pie blakusprojektiem un īstenotu savas intereses tādos uzņēmumos kā Google, un šī pieeja kļūst arvien populārāka to uzņēmumu vidū, kuru vadība rūpējas par savu darbinieku produktivitāti un motivāciju.

Kā jūs varat pielāgot savu darba vidi, lai neatpaliktu no pašreizējām tendencēm?

Lai atbalstītu ilgtspējību un izveidotu ilgtspējīgu darbības modeli, uzņēmumi saviem uzņēmuma klientiem piedāvā iespējas, lai palīdzētu izstrādāt hibrīda darbplūsmu visu nozaru un lieluma organizācijām. Piemēram, izveidojot mākoņbiroju.

Programmatūras komplekts DaaS vai Desktop as a Service ļauj viegli iestatīt pilnīgu personisko darbvietu darbiniekam mākonī. Atšķirībā no tipiskas darbvirsmas, DaaS visas funkcijas un nepieciešamie pakalpojumi darbiniekam tiek nodrošināti virtuālā formā, pamatojoties uz attāliem serveriem, nevis uz fizisko aprīkojumu. Šis ir viens no aspektiem, kas jāievēro, lai sistēmu pārveidotu par hibrīda tipu.

Kā nākotnē uzlabot attālinātos darbus?

Augošā “gigonomika” jeb ārštata ekonomika nākamajos desmit gados būs saistīta ar dažām no visvairāk pieprasītajām darbavietām. Divi šādu profesiju piemēri ir treneris, kas palīdz uzņēmumiem izveidot optimālas darba grupas konkrētiem projektiem, un personīgā zīmola veidošanas pedagogs, kas palīdz konsultantiem un ārštata darbiniekiem tirgot savus pakalpojumus. Lai mūsdienu pasaulē turpinātu veidot hibrīdu, lielu un motivējošu organizāciju, mums šis fakts ir jāapzinās un jāpielāgojas pārmaiņām.

If you liked the article, please share it on social media:
Other articles:
Show all articles