Return to portrait mode to see the content
To main page
Jūl 29, 2022·5 min reading

Attālā darba izaicinājumi un kā tos pārvarēt

Pārceļot darbiniekus strādāt attālināti, jūs, šķiet, saprotat visas attālinātā darba problēmas, kas var rasties un par kurām visi raksta: vilcināšanās, izklaidība, komunikācijas un prioritāšu noteikšanas grūtības utt.

Katram ir savs redzējums par darba organizāciju un virtuālo komandas veidošanu. Kad uzņēmums ir mazs, vadītājs var runāt ar katru atsevišķi, vienoties par efektīvu rīcības plānu un iedrošināt. Bet, ja uzņēmumā strādā 50, 100, 150 vai vairāk cilvēku, galu galā to izdarīt ir grūtāk. Parunāsim par galvenajiem izaicinājumiem, strādājot komandās, ar kuriem var saskarties attālinātie darbinieki un kā tos pārvarēt.

Attālā darba problēmas

Ko mūsdienu biznesā nozīmē attālināts komandas darbs?

Attālinātais darbs mums ir kļuvis par jaunu normu. Gandrīz katrs uzņēmums šobrīd saviem darbiniekiem piedāvā elastīgu, pilnīgi attālinātu darba formātu ar virtuālām sapulcēm vai daļu funkciju deleģē ārpakalpojumu speciālistiem. Šim formātam ir savas nenoliedzamas priekšrocības: jūs varat uzaicināt talantīgus speciālistus, lai kur viņi atrastos, un nodrošināt ērtus apstākļus karantīnā esošajiem darbiniekiem. Tomēr ir jādomā arī par attālinātā darba un attālinātā komandas darba izaicinājumiem, kas var rasties.

Kādas ir attālinātās komandas funkcijas?

Attālā biroja organizācija jau ir izveidojusi jaunu biznesa praksi un līdz ar to joprojām maina kopējo vadības stilu. Piemēram, iMind bezmaksas virtuālajā sanāksmē un video konferencēs darbinieki tika rādīti no dažādiem leņķiem: daži iepazīstināja kolēģus ar bērniem, citi ar mājdzīvniekiem. Personālvadības speciālisti, uzņēmuma atsevišķu nodaļu vadītāji un augstākā vadība veicina šādu komunikāciju, lai turpinātu uzturēt komandas garu un radītu draudzīgu atmosfēru attālināti.

Attālinātā darba pozitīvajos aspektos jāiekļauj arī sistemātiska ikdienas uzdevumu saraksta izmantošana. Daudzi uzņēmumi ir ieviesuši ego, lai palīdzētu darbiniekiem organizēt savu darbplūsmu visas nedēļas garumā. Tam ļoti palīdz piemērotas programmas un lietojumprogrammas.

Paši darbinieki nereti atzīmē, ka, strādājot attālināti, izdodas koncentrēties ne tikai uz galvenajiem, bet arī sekundārajiem uzdevumiem. Tagad kolēģi mazāk novērš uzmanību nekā tad, kad viņi visi atrodas vienā birojā.

Daži uzņēmumi izmanto tāldarbu, lai apmācītu darbiniekus novērtēt iknedēļas uzdevumus un saprast, cik lielu ieguldījumu viņi ir devuši kopējā biznesā.

Kāpēc tiešsaistes komandā var parādīties izaicinājumi?

Ar attālinātu darbu ir saistītas daudzas briesmas un izaicinājumi, kas nav sastopami parastajā darba veidā, jo nav kopīgas darbvietas:

Attālinātība no komandas ierobežo iespēju pilnībā kontrolēt darbplūsmu, palielina termiņu nokavēšanas iespējamību un apgrūtina korporatīvās kultūras uzturēšanu nepietiekamas personīgās komunikācijas ar darbiniekiem dēļ.

Uzņēmumiem ir būtiski spēt pielāgoties virtuālā biroja iespējām, lai uzturētu labvēlīgu darba vidi un augstu produktivitāti.

Jūsu komanda ir nogurusi: ko tas nozīmē?

Ir diezgan daudz simptomu, tāpēc tos var viegli sajaukt ar parasto nogurumu. PVO izdegšanu definē šādi: “Sindroms, ko izraisa hronisks stress darbā, ar kuru cilvēks nespēj tikt galā. To raksturo zemas enerģijas un izsīkuma sajūta, psiholoģiska atraušanās no darba, negatīvisma sajūta pret darbu un profesionālās efektivitātes samazināšanās.

Kā to pārvarēt:

  • Haotisks - vienkāršot

Šajā stāvoklī ir jāpabeidz viens galvenais uzdevums. Nosakiet darba prioritātes, ievērojiet disciplīnu un pēc katra uzdevuma sniedziet darbiniekiem atsauksmes. Neaizraujieties no nevajadzīgām lietām.

  • Vienaldzība - uzmanība

Ja pamanāt, ka jūsu komanda vilcinās, atgādiniet sev un kolēģiem par savu mērķi un tā nozīmi.

  • Izsīkums – vēro savu atpūtu

Šajā posmā ir svarīgi novērot fiziskas un emocionālas izsīkuma pazīmes. Ikvienam ir jāatpūšas un jāatgūstas no stresa.

Kāpēc virtuālie darbinieki saskaras ar kultūras izaicinājumiem?

Katrai korporācijai, kas mīl un rūpējas par saviem darbiniekiem, ir jābūt spēcīgai korporatīvajai kultūrai, kas ir uzskatu un vērtību kopums, kā arī uzvedības normas.

Kā veidot attālu kultūru un savienojumu?

Ir svarīgi pārliecināties, ka darbinieki jūtas noderīgi, zina mērķi, ko uzņēmums cenšas sasniegt, un saņem atbilstošu atalgojumu. Viens no labākajiem sadarbības instrumentiem, kas motivē cilvēkus un ļauj strādāt ar lielu entuziasmu, ir labi organizēta korporatīvā kultūra.

Kas jādara, lai atbalstītu attālās kultūras?

Dažreiz satikties klātienē. Protams, ne katram komandas dalībniekam ir šāda iespēja, īpaši sadarbības sākumā. Tomēr tiešsaistes diskusijas nevar pilnībā aizstāt klātienes saziņu. Kopdarba telpas ir viegli savietojamas, jo tās nodrošina ātrgaitas interneta piekļuvi, mēbelētu darba vietu un draudzīgu atmosfēru, kur sazināties.

Izveidojiet grupas pasākumus, kas pulcē cilvēkus. Viens no šādiem piemēriem būtu kopā izrotāt Helovīna ķirbi. Vai arī sarežģītākus uzdevumus, piemēram, apgūt jogas pozu vai noskriet trīs kilometrus katru dienu mēneša garumā. Svarīga iekļaušana ir prasība, ka dalībai jābūt pilnīgi brīvprātīgai un bez piespiešanas. Šie uzdevumi palīdz komandai sasniegt vienkāršu kopīgu mērķi un uzsākt diskusijas.

Grūtāk veidot atbildību

Ja darba devējs nekontrolē, strādnieks mājās var atrast daudzas citas aktivitātes, izņemot darbu: pildīt mājasdarbus, skatīties seriālus vai iegremdēties datorspēļu virtuālajā pasaulē.

Lai no tā izvairītos, jums kā vadītājam ir jākontrolē darbs un jānosaka precīzi izpildes termiņi.

Pasākumi, kas jāveic, lai veicinātu attālinātu atbildību

Darbinieki, kas strādā attālināti, var pielāgot savu darba slodzi, kā viņi uzskata par piemērotu.

Labāk ir dot viņiem šo brīvību, nekā piespiest viņus ievērot stingru darba grafiku. Īpaši tas attiecas uz starptautiskām komandām ar dažādām laika zonām.

Koncentrējieties uz termiņu ievērošanu un sadaliet darba slodzi mazākos gabalos, līdz komandā tiek radīta uzticēšanās.

Mūsdienās daudzi uzņēmumi cenšas sakārtot infrastruktūru ekstremālos apstākļos, kad nebija plānots ne budžets, ne laiks. Tomēr ir uzņēmumi, kas veiksmīgi tiek galā ar šo uzdevumu. Izlasiet mūsu rakstu, praktizējiet komandas veidošanu un mēģiniet izvairīties no kļūdām.

If you liked the article, please share it on social media:
Other articles:
Show all articles