Return to portrait mode to see the content
To main page
Jūl 4, 2022·5 min reading

Darba vietas produktivitātes nākotne ir hibrīds

Hibrīddarbs, kurā pilnas slodzes darbs tiek apvienots ar attālinātu komandas darbu, ir apvīts ar daudziem mītiem. Un tas nav pārsteidzoši, jo mūsdienu nodarbinātības sfēra pēdējā pusotra gada laikā ir piedzīvojusi daudzas pārvērtības. Ja agrāk hibrīdnodarbinātība pārsvarā bija IT uzņēmumu prerogatīva ar virtuālām sanāksmēm un attālinātām darba vietām, kuru darbinieki novērtē brīvību un primāri ir orientēti uz rezultātu neatkarīgi no darba vietas, tad citām jomām šāds darba veids ir kļuvis par zināmu izaicinājumu un nepieciešamība.

Darba vietas produktivitātes nākotne ir hibrīds

Kas ir hibrīddarbs?

Pirms pusotra gada lielākā daļa darbinieku deva priekšroku darbam birojā un nevēlējās strādāt no mājām. Tikai neliela daļa darbinieku visu savu darba laiku pavadīja attālināti. Galvenokārt tāpēc, ka “atrašanās vieta” viņus atņēma no darba. Pēc tam vairākus mēnešus gandrīz visi strādāja attālināti (sveiki, 2020. gada pavasaris).

Kas tad mums ir? Mēs dažreiz strādājam birojā, un dažreiz attālināti, jo neesam pārliecināti par formātu pārskatāmā nākotnē. Šāda virtuālo tikšanos organizēšana ik pa laikam neder ne darba devējiem, ne darbiniekiem. Līdz ar to biežāk sāka parādīties hibrīdais (jauktais) darbs, kad darbinieki savu laiku sadala starp biroju un mājām.

Biroji tagad pilda jaunu funkciju. Tie kļūst par sanāksmju un citu profesionālas mijiedarbības veidu centru. Un ne jau katram darbiniekam personīga darba vieta.

Mēs radām stabilāku vidi sev kopumā, pastāvīgi pieņemot šo darba veidu. Mēs zinām, ka tuvākajā nākotnē strādāsim gan no mājām, gan birojā, izmantojot videokonferenču rīkus, piemēram, bezmaksas lietotni iMind.

Kādas ir hibrīda darbības galvenās iezīmes?

Lai gan "hibrīds" ir solis ceļā uz elastīgāku darbu nākotnē, tas var ietvert daudzas variācijas. Visa hibrīddarba būtība ir dot darbiniekiem iespēju izvēlēties, kad un kur strādāt. Darbiniekiem ir lielāka autonomija strādāt, kad viņi to vēlas, nevis tikai tad, ja viņi ir stingri ierobežoti ar darba laiku. Ideālā gadījumā tas ir labākais risinājums: plānošana un komunikācija, no vienas puses, neatkarība un elastība, no otras puses.

Pandēmija ir paātrinājusi hibrīduzņēmumu attīstību. Tagad ierastā darbplūsma izskatās apmēram šādi: uzņēmums nosaka dienas, kad darbinieki pulcējas birojā, lai risinātu darba jautājumus un sadarbotos, un attālinātais darbs paliek individuālajam darbam. Darba vietā fiziski jāatrodas tikai saskaņošanas, komandas veidošanas vai projekta darba uzsākšanas laikā. Bet pārējo darbu var veikt citā formātā. Savukārt dienas, kad darbinieki birojā ierodas kopā, uzņēmums cenšas maksimāli sinhronizēt.

Kādi ir mūsdienu instrumenti hibrīddarbam?

Digitālajai komunikācijai ir svarīga loma darbplūsmas pārvaldībā, kur gan programmatūras platformas, gan ierīces ir ļoti svarīgas. Vienotas saziņas mērķis ir palīdzēt cilvēkiem uzturēt sakarus neatkarīgi no viņu atrašanās vietas.

Videokonferenču programmatūra

Jebkurai darbībai, ko uzņēmumā veic darbinieku komanda, ir nepieciešama ātra un efektīva saziņa visos kanālos. Tagad uzņēmumi var nodrošināt saviem ekspertiem plašu rīku klāstu, tostarp videokonferences, korporatīvos kurjerus, attālo sadarbību ar dokumentiem un sinhronizāciju, izmantojot mākoņserveri.

Darba vietas produktivitātes nākotne ir hibrīds ➤ 2

Virtuālā darbvieta

Lai nodrošinātu korporatīvās darbības nepārtrauktību un produktīvu darbu, hibrīda birojam papildus jaunajiem virtuālās darba telpas mehāniskajiem un filozofiskajiem principiem ir jāatbilst daudziem tehnoloģiskiem kritērijiem. Hibrīda biroja darbinieki nepārtraukti apmainās ar datiem, un jebkuras ķēdes pārraušana var būt kaitīga. Rezultātā tādi faktori kā uzticams interneta savienojums, jaudīgu serveru un rezerves sistēmu pieejamība un datu drošības uzturēšana ir ļoti svarīgi uzņēmējdarbībai.

Attālā piekļuve

Pareiza saziņa ir ļoti svarīga, lai vadība uzticētu darbu darba vietā, kur daži darbinieki ir izvēlējušies strādāt attālināti, bet citi paliek birojā. "Task Manager" – tiešsaistes platforma, kas ļauj darbiniekiem redzēt vienam otra pienākumus un efektīvi koordinēt darbu savā starpā, var kļūt par jaunu instrumentu jebkuras darbinieku grupas praktiskajam darbam.

Kādas ir hibrīda darbības priekšrocības?

Produktivitāte palielinās. Jā, daudzi uzskatīja, ka attālinātais darbs nav tik efektīvs. Taču tagad no savas pieredzes esam redzējuši, ka darbs mājās ir diezgan reāls un tikpat efektīvs kā birojā. Ar hibrīddarbu mēs iegūstam atbilstošus koncentrēšanās apstākļus un nenovēršam uzmanību, strādājot mājās. Un mums ir pietiekami daudz mijiedarbības un komunikācijas, tikšanās ar kolēģiem birojā.

Darbinieku apmierinātība palielinās, jo hibrīddarbs viņiem atvieglo darba un privātās dzīves līdzsvaru. Un turklāt, veicot hibrīddarbu, tiek samazināts risks inficēties ar visiem zināmajiem vīrusiem, salīdzinot ar pilnas slodzes darbu birojā. Darbinieki hibrīddarba iespēju saprot kā rūpes par sevi no uzņēmuma puses.

Cenas kritums. Palielinot darbinieku apmierinātību, uzņēmums samazina darbinieku mainību un personāla atlases izmaksas.

Gan vadība, gan darbinieki ir atbildīgi par hibrīdoperācijas panākumiem. Varbūt jūs to izmēģināsit un sāksit baudīt priekšrocības. Atgriezieties savā darbvietā un, iespējams, atzīmējiet kļūdas, kas jālabo. Šajā situācijā vissvarīgākā ir iegūtā pieredze un vadošo komandu jaunie talanti hibrīdā darbības režīmā. Turklāt jūs varat palielināt darbinieku lojalitāti uzņēmumam, ļaujot viņiem pašiem pieņemt lēmumus.

If you liked the article, please share it on social media:
Other articles:
Show all articles