Return to portrait mode to see the content
To main page
Лип 30, 2022·4 min reading

Як керувати гібридними командами?

Стрімкі зміни умов життя та роботи, викликані пандемією, виявилися дещо постійнішими, ніж ми всі очікували. Навіть поступове покращення епідеміологічної ситуації, підкріплене надією на ефект від масової вакцинації, залишає безліч питань щодо організації ефективної дистанційної командної роботи. Ці питання особливо гостро постають перед великими компаніями. І на перший план виходять реалії гібридного управління та віддаленої командної роботи – нової управлінської практики, що дозволяє поєднувати онлайн- та офлайн-формати командної роботи.

Як керувати гібридними командами

Що таке гібридна команда?

За останні два роки багато компаній перейшли на режим зайнятості, що поєднує роботу в офісі та віддалено з форматом віртуальних зустрічей. Якщо все правильно організувати, при переході на змішану модель ефективність компанії не постраждає.

Режим роботи працівників залежить від функціоналу, що надається на різні посади. Гібридна модель роботи передбачає такі можливі формати роботи:

  1. Робота в офісі або на об'єктах по всій країні (наприклад, адміністративна група, діловодство, технічні інженери тощо) їх робочий графік не змінився.
  2. Частково віддалена робота (наприклад, три дні – два дні). Службові обов'язки цих співробітників дозволяють вибирати, де їм зручніше працювати.
  3. Віддалена робота підходить для співробітників, які можуть дистанційно організувати всі процеси без втрати ефективності (наприклад, рекрутери, digital- та маркетологи тощо).

Найкращі практики управління гібридною роботою

Тим не менш, офісна робота, як і раніше, необхідна. Для команд краще працювати разом та розвивати культуру та почуття приналежності (що підвищує мотивацію); для людей - бути більш продуктивним за рахунок робочого середовища, легкої доступності колег і відсутності домашніх факторів, що відволікають.

Напевно, світ «офісного планктону» збалансований 2-3 днями на тиждень роботи в офісі і часом, що залишився вдома. Давайте розглянемо найкращі практики для ефективної гібридної спільної роботи.

Дайте співробітникам право голосу у гібридній роботі

Благополуччя та психічне здоров'я колективу актуальні для спрямування HR у нових умовах життя та роботи. Зрештою, якщо співробітники почуваються комфортно, впевнені у завтрашньому дні і почуваються добре, вони будуть мотивовані та продуктивні. Ось чому ви повинні дати можливість висловитись своїм співробітникам.

Створіть командну культуру

При цьому кожному важливо розвивати емпатію, емоційний рівень та корпоративну культуру. Нових співробітників необхідно впроваджувати в офлайн незалежно від формату їх роботи в майбутньому. Зустрічаємося в офісі один-два рази на тиждень. Офіс має стати місцем зустрічей та офлайн-переговорів із клієнтами та підрядниками.

Графіки узгодження

Хмарні платформи забезпечують єдине середовище для спільної роботи команд, обміну інформацією та спільної роботи з будь-якого місця. Переміщаючи робочі навантаження, платформи та інфраструктуру в хмару, ви починаєте відокремлювати співробітників від певних робочих місць – і якщо у вас немає локальної інфраструктури для обслуговування та підтримки, ваш бізнес теоретично може працювати повністю віртуально.

В результаті впровадження хмарних платформ ви зможете ділитися розкладами у команді та продуктивно працювати разом.

Встановити правила

Знання того, що вам потрібно від потенційних співробітників, і чітке розуміння того, чого очікувати від нинішніх співробітників, допоможе вам скласти уявлення про те, що кожна людина має принести за стіл. Викладаючи вимоги до роботи, маючи глибоке розуміння специфіки проекту, координуючи належне спілкування та тісно взаємодіючи зі співробітниками, вони працюють разом, щоб створити енергію в команді.

Будьте стратегічними у спілкуванні

Внутрішні комунікації при гібридному форматі мають менший набір інструментів, ніж оффлайн. Зустрічі мають відбуватися на одному майданчику, бо хтось працює з офісу, хтось із дому — і доступ до інформації має бути рівним для обох категорій співробітників. Тому онлайн залишається кращим форматом масштабних нарад за участю всієї команди.

Як асинхронний зв'язок може покращити роботу гібридної команди?

В арсеналі внутрішніх комунікацій мають бути «закріплені» онлайн-відеочати або записані відеоповідомлення. Асинхронне спілкування через безкоштовну комунікаційну програму iMind є великою перевагою під час віртуальних зустрічей, оскільки гібридна команда може не постійно перебувати на ноутбуці.

Однак це ресурсні формати, що вимагають не тільки якісної технічної реалізації, а й уміння працювати з камерою та витрат часу від керівника організації. І якщо раніше такі інструменти ставилися скоріше до приємних розрядів, то в гібридному форматі вони стали новою нормою.

Гібридна робота також потребує переосмислення всіх бізнес-процесів та змін в організаційній культурі. Перехід на віддалений режим однозначно пов'язаний із додатковими витратами часу та грошей. Але в результаті такий формат роботи може дати компанії багато економічних переваг.

If you liked the article, please share it on social media:
Other articles:
Show all articles