Return to portrait mode to see the content
To main page
Черв 17, 2021·9 min reading

Онлайн-захід для бізнесу: що це і навіщо потрібно

онлайн-захід для бізнесу: що це і навіщо потрібно

Через пандемію наше життя різко перестало бути колишнім: тепер, щоб навчатися, працювати, спілкуватися з близькими і заводити нові знайомства необов'язково виходити на вулицю — будь-яку зустріч, у тому числі й ділову, можна провести у віддаленому форматі. Чи не всі? Наскільки доцільно робити ставку на онлайн-захід для бізнесу у разі вашого проекту? Розберемося разом.

Що таке онлайн-захід для бізнесу

Це трансляції, вебінари, онлайн-лекції в реальному часі – все те, що допомагає донести цінну інформацію для вашої цільової аудиторії та запровадити корисні зв'язки для майбутніх проектів.

Навіщо проводити?

Онлайн-івент має ті ж цілі, що і події оффлайн:

  • подати новий продукт партнерам;
  • організувати бізнес-тренінг;
  • зібрати учнів на семінар чи лекцію;
  • провести концерт;
  • організувати майстер-клас;
  • провести корпоратив;
  • підбити підсумки року;
  • привітати працівників;
  • і навіть провести спортивний захід.

Формати

Онлайн-захід для бізнесу: що це і навіщо потрібно ➤ 2

1х1

Ви проводите марафон із висококласними фахівцями вашої індустрії. Спікери підтримують контакт із глядачами через чат. Як ведучий ви залучаєте відомого професіонала у вашій сфері.

Ток шоу

Ви створюєте майданчик для жвавої дискусії у прямому ефірі. Сценарій ефіру підтримує градуси емоцій на потрібному рівні. Контроль трансляції залишається за модератором чи спікером.

Digital Week

Ви заздалегідь записуєте матеріал на кілька трансляцій. Для проведення заходу у такому форматі ви запрошуєте кількох спікерів та одного медійного ведучого. Усі серії об'єднані однією темою. Під кожен випуск створюється окремий лендинг, де оголошується програма тієї чи іншої трансляції, там глядачі можуть залишити свої питання на тему. Фінальний випуск виходить у форматі ток-шоу.

Круглий стіл

Тренд онлайн-заходів, у якому спікери з різних країн підключаються до трансляції та обговорюють обрану тему. Глядачі бачать речників на одному екрані.

Big Event

Цей формат розрахований на триваліший час проведення — до 3 днів. Можуть паралельно проводитись сесії, присвячені різним темам. Організатори використовують лекції у форматі TED та виставки у 3D. Ідеальний для презентації свого товару.

Онлайн-тимбілдинг

Допоможе покращити взаєморозуміння співробітників на віддаленій роботі.

Плюси та мінуси онлайн-заходів

Онлайн-захід для бізнесу: що це і навіщо потрібно ➤ 3

Недоліки:

  • Нестача живого спілкування

Спілкування на онлайн-конференції важко тим, що учасникам доводиться вести дискусію в рамках спільного для всіх учасників чату, де, як правило, можна побачити тільки ваш нік. Не кожному під силу одночасно стежити за тим, що говорять спікери і про що йдеться у повідомленнях від незнайомців. У результаті знань і вражень залишається значно менше, ніж від традиційних івентів.

  • Слаборозвинений нетворкінг

Накопичення нових зв'язків усередині індустрії рухає бізнес уперед. Спілкуватися та знайомитися на оффлайн заході набагато простіше: все, що потрібно учаснику — підійти до фахівця, що цікавить, і почати бесіду. Поки що такий досвід налагодження контактів онлайн складно уявити, але в майбутньому технології повинні відповісти на цей виклик.

  • Нестача відчуття масштабності

Скільки людей не прийшло б на вашу трансляцію, лічильник глядачів мало що означає для пересічного учасника онлайн-заходу. Одна справа дивитися записи виступів з TED Conference , а інша — взяти участь у цій щорічній події, яка збирає понад 1000 учасників. Можливість на власні очі спостерігати велику кількість усіх однодумців, що знаходяться поряд з тобою — те, чого не вистачає такого формату.

Переваги:

  • Простота взаємодії.

Як не дивно, але людям простіше висловлювати свою думку в загальному чаті, оскільки учасник онлайн-івента майже анонімний: інші учасники можуть розпізнати його тільки на ім'я та прізвище. Така “напіванонімність” сприяє більш відвертій і живій дискусії.

  • Необмежена географія

Онлайн-захід для бізнесу не прив'язаний до точки на карті: спікери можуть виходити на зв'язок із будь-якого місця, де є стабільне інтернет-з'єднання. Учасники можуть спостерігати вашу трансляцію не лише з різних міст, а й із різних країн.

  • Вартість організації

Витрати на оренду приміщення, харчування та проживання спікерів, логістику, світло та відео влетять вам як організатору в копієчку, і це лише мала їхня частина. При проведенні ділових заходів онлайн вам потрібно подбати про технічний бік трансляції, маркетинг і залучення спікерів - за більшої аудиторії. Звучить заманливо!

  • Легкість залучення учасників

Беручи участь в онлайн-заході, глядачі знаходять кілька годин вільного часу і влаштовуються зручніше з чашкою чаю. На оффлайн-захід учасники виділяють цілий день та приїжджають у призначений час у призначене місце. Але утримати аудиторію віддалено набагато складніше.

Онлайн-захід для бізнесу: на якій платформі провести?

Онлайн-захід для бізнесу: що це і навіщо потрібно ➤ 4

YouTube Live Stream

Вартість стрімінгу: безкоштовно

Обмеження за часом: ні

Кількість учасників: не обмежена

Підходить для компаній різного розміру: від стримерів-одинаків до великих команд, які хочуть вести мову на широку аудиторію. Є багато можливостей для монетизації стриму: залишати платні коментарі в чаті, підключити донатні сервіси та інтегрувати рекламу в трансляцію. Найголовніше правило при проведенні онлайн-заходу для бізнесу на цій платформі – не порушувати авторських прав. Вашу трансляцію можуть заблокувати через популярний рингтон спікера або через використання відео-огляду вашого продукту від відомого блогера. Перевірка на антиплагіат здійснюється автоматично системою Client ID. Однак і роботи можуть помилятися. Стрім американської компанії ViacomCBS заблокували, незважаючи на наявність авторських прав.

Vk Live

Вартість стрімінгу: безкоштовно

Обмеження за часом: 1 год

Кількість учасників: не обмежена

VK Live підходить для тих, хто хоче проводити трансляції для своєї аудиторії у цій соціальній мережі та підвищувати охоплення за рахунок органічних переглядів. Трансляція ведеться як у програмі VK Live, так і на вашій сторінці ВК. Тривалість трансляції обмежена 1:00.

Instagram

Вартість стрімінгу: безкоштовно

Обмеження за часом: 1 год

Кількість учасників: не обмежена

Instagram розвиває функцію прямих ефірів з 2017 року і за цей час отримав цікаві функції: можна виходити в ефір спільно з іншим користувачем, накладати маски, отримувати повідомлення від користувачів прямо під час ефіру. Можна зберегти ефір у сторіс, і він буде доступний передплатникам 24 години після проведення трансляції, або додати запис до IGTV.

Facebook

Вартість стрімінгу: безкоштовно

Обмеження часу: 8 годин з комп'ютера, 4 години з телефону

Кількість учасників: не обмежена

Ви можете вести трансляцію як від особи, так і зі сторінки вашого заходу. Як і в Instagram, можна виходити в ефір разом із гостем. Платформа надає можливості для просування та монетизації онлайн-заходів для бізнесу: ви можете зробити доступ до трансляції платним, просувати її в Ads Manager або прямо на сторінці заходу.

Політика конфіденційності — невід'ємна частина успішної компанії, і стриманість у соціальних мережах може поставити під загрозу збереження ваших даних. У 2017 році Антоніо Браун, який приймає Pittsburgh Steelers, запустив стриму з роздягальні відразу після закінчення гри, щоб поділитися своїми емоціями після перемоги з фанатами. За кілька годин відео переглянули понад 900 тис. людей. Але разом із радісними вигуками в трансляцію потрапила хвилинна промова тренера команди, який невтішно висловлювався на адресу команди суперників. Подібні розмови ведуться у всіх роздягальнях, але вони не повинні витікати у світ.

Fasecast, Boomstream

Вартість стрімінгу:

Facecast: залежить від тарифу - від 0 до 9990 руб. / трансляція

Boomstream: немає підписок, розраховується на сайті сервісу

Обмеження часу:

Facecast: ні

Boomstream: ні

Кількість учасників:

Facecast: від 5 глядачів (безкоштовний тариф) до 10000 глядачів (преміум)

Boomstream: від 1 до 1000 учасників

Сервіси для закритих онлайн-заходів. Глядач оплачує квиток і дивиться трансляцію або на самій платформі або на сайті, куди вбудований код плеєра. Як тренди онлайн-заходів, платформи підходять для конфіденційного контенту.

Zoom

Вартість стрімінгу: від 0 до $29/місяць

Обмеження часу: безкоштовний тариф – 40 хвилин

Кількість учасників: безкоштовний тариф – до 100 осіб

Одна з найпопулярніших платформ для онлайн зустрічей з початку пандемії. Zoom використовують і в ділових, і в освітніх, і особистих цілях. Можна записувати трансляцію, створювати окремі кімнати, показувати екран та також змінювати фон.

Популярність зіграла з Zoom злий жарт: онлайн-конференції, що проходять на цій платформі, стали атакувати тролі, які вже встигли отримати свою назву - zoom-bombing . Мережеві хулігани користуються недоліками у захисті системи, проникають у конференції та згадку нецензурними словами та картинками.

Webinar.ru

Вартість стрімінгу: від 0 руб. до 9596 руб. / міс (на травень 2021 р.)

Обмеження за часом: безкоштовний тариф – ні

Кількість учасників: безкоштовний тариф – до 5 осіб

Одна з найстаріших платформ для вебінарів у Росії. Сервіс доступний на iOS та Android. У безкоштовній версії можуть брати участь до 5 користувачів, але немає обмеження за часом.

iMind

Вартість стрімінгу: від $0 до $14.99/місяць

Обмеження часу: безкоштовний тариф – зустрічі до 4 годин

Кількість учасників: до 100 осіб

Російська платформа для проведення бізнес-конференцій у HD-якості.

Для використання сервісу необов'язково встановлювати програмне забезпечення: користувач може дивитися трансляцію з браузера будь-якого пристрою, просто перейшовши за посиланням. Запис трансляції доступний на всіх тарифах, включаючи безкоштовний. Плюс платформи – кілька учасників одночасно можуть демонструвати свої екрани .

Функція “кімната очікування” не пустить на ваш онлайн-захід непроханих гостей, а AES-256 шифрування, яке використовується урядом США, захистить ваші дані.

Спробувати iMind безкоштовно

Онлайн-захід для бізнесу: скільки коштує?

Ціна онлайн-заходу залежить від багатьох факторів:

  • Який формат заходу (відкритий публічний чи закритий корпоративний)?
  • Скільки часу проходитиме?
  • Скільки учасників?
  • Скільки паралельних майданчиків буде задіяно?

В середньому, витрати на проведення онлайн-заходу на одного учасника становлять від 500 до 1500 $, згідно з дослідженням Markletic . Вони вважають, що планування невеликого онлайн-заходу займе від 2 до 4 тижнів . Цифри ґрунтуються на відповідях на їхні опитування понад 1500 маркетологів.

Підсумок

Провести онлайн можна і корпоратив, презентацію нового продукту, і концерт. Список далеко не найповніший, все залежить від вашої фантазії та фінансів.

Утримати публіку далеко не всім під силу і заводити нові знайомства через екран набагато складніше, ніж наживо. Але провести захід онлайн дешевше та легше залучити учасників, причому з різних міст та країн. Доступність звідусіль – один із головних трендів онлайн-заходів.

Соціальні мережі (Youtube, Instagram, Facebook, VK) чудово підходять для збільшення охоплення ваших трансляцій.

Якщо ви хочете зробити закритий захід та брати плату за доступ до нього – ваш вибір за Facecast, Boomstream.

У Zoom можна проводити заходи, де потрібно не тільки вести мовлення, а й взаємодіяти з аудиторією.

Якщо основний тренд вашого онлайн-заходу – простота та безпека, то вибирайте iMind. Ваші глядачі можуть приєднатися до онлайн-заходу з будь- якого браузера та без паролів, непрохані гості не завадять вашій зустрічі.

Провести онлайн-захід коштує від 500 до 1500 доларів за учасника. Підготовка невеликого заходу триватиме від 2 до 4 тижнів.

If you liked the article, please share it on social media:
Other articles:
Show all articles