Return to portrait mode to see the content
To main page
Лип 4, 2022·5 min reading

Майбутнє продуктивності на робочому місці – за гібридом

Гібридна робота, при якій очна зайнятість поєднується з віддаленою командною роботою, оповита безліччю міфів. І це не дивно, адже сучасна сфера зайнятості зазнала багатьох трансформацій за останні півтора роки. Якщо раніше гібридна зайнятість була переважно прерогативою ІТ-компаній з віртуальними зустрічами та віддаленим робочим простором, співробітники яких цінують свободу та орієнтовані насамперед на результат незалежно від місця роботи, то для інших сфер такий вид роботи став певним викликом та потребою.

Майбутнє продуктивності на робочому місці – за гібридом

Що таке гібридна робота?

Півтора роки тому більшість співробітників воліли працювати в офісі та не хотіли працювати з дому. Лише невелика частина працівників увесь свій робочий час проводила віддалено. Здебільшого тому, що місцезнаходження віддалило їх від роботи. Після цього кілька місяців практично всі працювали віддалено (привіт, весна 2020).

Отже, що маємо? Ми іноді працюємо в офісі, а іноді й віддалено, тому що не впевнені у форматі на найближче майбутнє. Така організація віртуальних зустрічей іноді не влаштовує ні роботодавців, ні співробітників. В результаті почала з'являтися гібридна (змішана) робота, коли працівники ділять свій час між офісом і будинком.

Офіси відіграють нову функцію. Вони перетворюються на центр зустрічей та інших форм професійної взаємодії. А не особисте робоче місце для кожного працівника.

Ми створюємо більш стабільне середовище для себе загалом, постійно приймаючи цей порядок роботи. Ми знаємо, що в найближчому майбутньому ми будемо працювати як вдома, так і в офісі, використовуючи інструменти для відеоконференцій, такі як безкоштовний додаток iMind.

Які основні особливості гібридної роботи?

Хоча «гібрид» — це крок до більш гнучкої роботи в майбутньому, він може містити безліч варіацій. Весь сенс гібридної роботи полягає в тому, щоб надати працівникам вибір, коли і де працювати. Співробітники мають більше самостійності працювати, коли вони хочуть, а не тільки тоді, коли вони суворо обмежені робочим часом в офісі. В ідеалі це найкращий варіант: планування та спілкування з одного боку незалежність та гнучкість з іншого.

Пандемія прискорила розвиток гібридних компаній. Наразі звичайний робочий процес виглядає приблизно так: компанія визначає дні, коли співробітники збираються в офісі для вирішення робочих питань та спільної роботи, а для індивідуальної роботи залишається віддалена робота. Фізично бути присутнім на робочому місці потрібно лише під час узгодження, формування команди або початку роботи над проектом. Але решту роботи можна виконати в іншому форматі. З іншого боку, компанія намагається максимально синхронізувати дні, коли співробітники разом приходять до офісу.

Якими є сучасні інструменти для гібридної роботи?

Цифрова комунікація відіграє важливу роль в управлінні робочими процесами, де першорядне значення мають як програмні платформи, так і пристрої. Мета уніфікованих комунікацій — допомогти людям підтримувати зв'язок, де б вони не були.

Програмне забезпечення для відеоконференцій

Будь-яка діяльність, яку виконує команда співробітників усередині корпорації, вимагає швидкої та ефективної комунікації по всіх каналах. Тепер компанії можуть надавати своїм експертам широкий спектр інструментів, включаючи відеоконференції, корпоративні месенджери, можливість віддаленої роботи над документами та синхронізацію через хмарний сервер.

Майбутнє продуктивності на робочому місці – за гібридом ➤ 2

Віртуальний робочий простір

Щоб забезпечити безперервність корпоративних операцій та продуктивну роботу, гібридний офіс повинен відповідати безлічі технологічних критеріїв на додаток до нових механічних та філософських принципів віртуального робочого простору. Співробітники гібридного офісу постійно обмінюються даними, і розрив будь-якого з ланцюжків може мати згубні наслідки. В результаті такі фактори, як надійність підключення до Інтернету, доступність потужних серверів та систем резервного копіювання, а також підтримка безпеки даних мають вирішальне значення для бізнесу.

Віддалений доступ

Належне спілкування має вирішальне значення для призначення роботи керівництвом на робочому місці, де деякі співробітники вибрали віддалену роботу, інші залишаються в офісі. «Диспетчер завдань» — онлайн-платформа, яка дозволяє співробітникам бачити обов'язки один одного та ефективно координувати роботу один з одним, може стати новим інструментом практичної роботи будь-якої групи працівників.

Які переваги гібридної роботи?

Продуктивність зростає. Так, багато хто вважав, що віддалена робота менш ефективна. Але зараз ми переконалися на власному досвіді, що працювати вдома цілком реально та так само ефективно, як і в офісі. При гібридній роботі ми отримуємо правильні умови для концентрації та не відволікаємось, працюючи вдома. І нам вистачає взаємодії та спілкування, зустрічей із колегами в офісі.

Задоволеність співробітників зростає, тому що гібридна робота полегшує їм підтримку балансу між роботою та особистим життям. Крім того, при гібридній роботі знижується ризик зараження всіма відомими вірусами в порівнянні з постійною роботою в офісі. Співробітники розуміють можливість гібридної роботи як піклування себе з боку компанії.

Зниження ціни. Підвищуючи рівень задоволеності співробітників, компанія знижує плинність кадрів та витрати на пошук нового персоналу.

І керівництво, і співробітники відповідають за успіх гібридної роботи. Можливо, ви спробуєте та почнете користуватися перевагами. Поверніться на робоче місце і, можливо, позначте помилки, які потрібно виправити. У цій ситуації найважливішим є досвід, який ви отримаєте, і нові таланти провідних команд у гібридному режимі роботи. Крім того, ви можете підвищити лояльність співробітників до бізнесу, дозволивши їм ухвалювати власні рішення.

If you liked the article, please share it on social media:
Other articles:
Show all articles