Return to portrait mode to see the content
To main page
Квіт 5, 2021·6 min reading

Що таке відеоконференція?

що таке відеоконференція

Відеоконференція – це система з відеокамерами, з'єднаними через інтернет або спеціальним підключенням, за допомогою якої люди в різних місцях можуть бачити і спілкуватися один з одним без поїздок на зустрічі ( визначення з Кембриджського словника ).

Відеозв'язок, відеоконференція та відеоконференцзв'язок – це синоніми.

Історія відеоконференцій

  • У 1870 році, згідно з Британською енциклопедією, зародився концепт передачі картинки разом з аудіо.
  • У 1927 Bell Labs вперше з'єднується з президентом AT&T у Нью-Йорку та чиновниками у Вашингтоні через двостороннє аудіо та одностороннє відео.
  • У 1935 в англійській мові з'являється слово video. До цього використовували visual radio (візуальне радіо).
  • У 1956 AT&T створює прототип "картинкового телефону" і здійснює перший в історії відеодзвінок.
  • У 1964 році Bell Labs здійснює перший в історії трансконтитентальний відеодзвінок.
  • У 1967 вперше використали визначення "відеоконференція".
  • У 1982 році Compression Labs створюють першу комерційну систему відеоконференцій. Вона була незручною, величезною і коштувала $250 000, а кожен дзвінок виходив у $1 000 (приблизно $700 000 та $2 700 відповідно у перерахунку на сьогодні).
  • У 1992 році професори Корнельського університету створюють CU-SeeMe для Mac – перший додаток для відеоконференцій з найвищою на той момент якістю. У 1994 програма вийшла на Windows
  • У 1994 з'явилася перша комерційна вебкамера дешевше за $100 ($177 зараз) – QuickCam
  • У 2001 відбулася операція Ліндберга - перша у світі операція, проведена за допомогою відеозв'язку. Тоді Нік Робертсон, кореспондент CNN, скористався супутниковою технологією відеоконференцій. Він провів першу трансляцію з військової зони в Афганістані.
  • У 2012 програма відеоконференцій Mind встановила світовий рекорд: наймасштабніший онлайн-тренінг у світі: 12 012 учасників онлайн, запис у книзі рекордів Гіннеса

Переваги та недоліки відеоконференції

Хоча мета відеоконференцій та зустрічей наживо одна – поспілкуватися – вона досягається різними способами. Кожен із них має плюси та мінуси. Приведемо їх, щоб ви зрозуміли, чи вам потрібний відеозв'язок.

Плюси відеоконференції у порівнянні з особистим діалогом:

плюси відеоконференції
  • Ви не залежите від місця

Зв'язуйтесь по відео з будь-яких куточків світу . У вас із співрозмовником є інтернет, камера, комп'ютер чи телефон? Теоретично, цього достатньо, щоб зателефонувати з Австралії до Америки, додати в конференцію члена експедиції в Антарктиду і навіть друга, що відлетів на МКС. Відеозв'язок буквально безмежний.

  • Відеозв'язок дешевший за особисту зустріч

Продовжуючи попередній пункт, ви ще й економите! Не треба летіти через половину планети чи ще далі. Інтернет-трафік вже точно дешевше трансатлантики 🙂

  • Швидше!

Завершуючи географічні пункти, відеозв'язок дозволяє швидше будь-якого іншого способу побачити і поговорити з людьми, що далеко живуть. Адже достатньо лише натиснути на одну кнопку!

  • Легко записати зустріч

Щоб записати на відео вашу особисту зустріч, потрібне додаткове обладнання та знання. А як записати відеоконференцію ? Натисніть “Запис” під час дзвінка – і готово! Завантажуйте її з iMind протягом 30 днів та зберігайте на комп'ютері назавжди.

  • Демонструйте екран

Не в кожній фізичній розмові є 12 екранів, до кожного з яких підключено ноутбуки учасників конференції. Відеозв'язок дає можливість одночасно демонструвати екрани співрозмовникам. Буде корисно при порівнянні макету та дизайну, наприклад. Або технічного завдання із виконаною роботою.

Плюси особистої зустрічі порівняно з відеоконференцією:

Що таке відеоконференція? ➤ 3
  • Легше зрозуміти співрозмовника

Навіть найсильніша вебкамера не передасть повністю міміку та жести. Зловити важливий знак, що людина по той бік столу нервує, бреше або вважає, що обманюєте ви, куди складніше відеозв'язку.

  • Простіше створити потрібну атмосферу для діалогу

Влаштувати посиденьки з піцою, обговорюючи гостру проблему, теоретично корисно. За відеозв'язком ви не сходите попити кави, пообідати або в парк. Нестандартні місця зустрічей бувають корисними в обговоренні, але онлайн це зробити не можна. Навіть якщо ваш співрозмовник поставить пляж із пальмами на тлі 🙂

  • Від несправностей ніхто не застрахований

Техніка може легко підвести. Інтернет кладе, навушники працюють з перебоями, мікрофон “робовойсит”, а ще й електрику можуть раптово відключити… Зустрічі наживо не так сильно залежать від обладнання.

Види відеоконференцій у 2021 | Mind

Види відеоконференцій

Що таке відеоконференція? ➤ 5

Відеодзвінок

Найпростіша відеоконференція – це ваш звичайний дзвін наодинці.

Наберіть друга, передайте йому привіт. Ось і відеодзвінок.

Групова відеоконференція

Те саме, тільки від 3 учасників. Ви чуєте та бачите один одного.

Додайте в созвон з другом дружину і ще знайомого - вийде групова відеоконференція.

Селекторна нарада

Поділяє учасників на 2 групи: слухачі та доповідачі. Доповідачі чують та бачать один одного. У слухачів односторонній зв'язок – вони бачать і чують тільки доповідачів.

Влаштуйтеся з другом у державну структуру та прозвітуйте по своїй роботі численним колегам у селекторній нараді.

Вебінар

Пам'ятаєте семінар в інституті, коли годинами розповідають теорію? Вебінар – те саме, тільки онлайн і без квитків до іспиту. Оповідач ділиться знаннями з численною аудиторією та отримує зворотний зв'язок через аудіо чи текст.

Звільніться з державної структури та розкажіть усім охочим, як туди потрапити. Ура, ви влаштували вебінар.

Де використовувати відеоконференцію?

Що таке відеоконференція? ➤ 6

В освіті

Онлайн-школи стали реальними лише завдяки відеозв'язку. Проводити уроки, спілкуватися зі студентами, перевіряти виконання завдань – все це можливо завдяки відеоконференцзв'язку.

У медицині

Успішна операція Ліндберга, коли 68-річній пацієнтці видалили жовчний міхур, керуючи роботом за допомогою відеозв'язку, довела на практиці ефективність цього методу. Зараз телемедицина використовується не тільки для операцій, але і для щоденного спілкування з лікарем і записи на прийом.

У судових процесах

Відеозв'язок широко поширений у судах. Вона дозволяє бути присутньою на засіданні учасникам, яких неможливо або дуже складно доставити туди фізично. У коронавірус відеозв'язок у суді став основним видом спілкування. Пандемія не зупинить правосуддя!

У бізнесі

Зв'язуйтеся з колегами та партнерами з усього світу. Де звичайні телефонні розмови не передадуть усього спектру, а особиста зустріч дорога і складна у виконанні, відеоконференція приходить на допомогу.

Як вибрати та створити безкоштовну відеоконференцію читайте в інструкції .

If you liked the article, please share it on social media:
Other articles:
Show all articles